Акценти
Начало / Култура / Проф. Павел Герджиков: Не може да вкарваме изкуството в пазарни зависимости

Проф. Павел Герджиков: Не може да вкарваме изкуството в пазарни зависимости

Изкуството не е стока и не може да го вкарваш в пазарни зависимости, е категоричното мнение на големия оперен певец проф. Павел Герджиков, който постави в Плевен операта „Дон Паскуале” на Доницети. „За жалост ние вкарахме почти всичко в системата на пазара и в България субсидиране на изкуството звучи абсурдно. Докато Франция, която също е в Европейския съюз, много се грижи за своите театри и оркестри и ги субсидира”, каза на среща с журналисти проф. Герджиков.

На въпрос оптимист ли е за развитието на оперното изкуство проф. Герджиков беше категоричен, че оперното изкуство не може да изчезне, защото то е преди всичко театър. „А оперният спектакъл е тотален театър, който разполага с най-много изразни средства. В оперния спектакъл не се разчита само на актьорската игра, а и на великото изкуство музика, което е с невероятни възможности. Музиката атакува човешката психика и отправя мисълта в най-различни асоциативни посоки и се превръща от изкуство, което се слуша, в зримо изкуство, само че тази зримост на музиката не е в реалното, а във въображаемото пространство. И поради тази причина оперното изкуство не може да изчезне. То ще има своите възходи и спадове, но ще го има.”

В две последователни вечери – 2 и 3 април, плевенчани ще имат удоволствието да се потопят в магията на тоталното изкуство – операта. На сцената на Драматичен театър „Иван Радоев” те ще могат да видят постановката на проф. Герджиков на операта „Дон Паскуале” на Доницети. В главните роли са абсолвенти от Музикалната академия в София. Диригент е доц. Иван Христов, художник – Иван Велчев – Йово. Постановката е съвместна с Плевенска филхармония, общински хор „Гена Димитрова” с ръководител Анелия Дечева и с подкрепата на Община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...