Акценти
Начало / Култура / Проф. Милена Моллова: Музиката е удоволствие, а на удоволствие човек издържа неограничено

Проф. Милена Моллова: Музиката е удоволствие, а на удоволствие човек издържа неограничено

проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова отново беше в Музикалното училище в Плевен, за да проведе майсторски клас. Почти всяка година правя майсторски класове тук  и винаги идвам с удоволствие, защото се работи много леко, защото има много приятна духовна обстановка – творческа, взаимноприятелска и колегиална, което рядко се среща в нашите среди,сподели проф. Моллова.

Като педагог със световна известност, проф. Моллова е канена да прави майсторски класове навсякъде по света. В края на октомври миналата година е била в Китай, където е открила много общи неща между тяхната школа и нашата. Обяснението  за това тя намира във факта, че много техни преподаватели са учили в Москва, а ние, българите  сме  представители на руската школа и по-точно на „добрата симбиоза между немската и руската школа”. „Ние сме взели всичко добро от двете школи и за мен това е причината да имаме толкова много добри инструменталисти – пианисти и цигулари, и талантите да се развиват така добре и успешно”, убедена е тя.

В работата си на педагог проф. Моллова предпочита да дава свобода на учениците си. „Още от 7-годишна аз съм борец за независимост, защото трябваше да отстоявам правото си да правя нещата както аз искам пред моята много строга и авторитарна майка. Затова предпочитам да давам свобода на своите ученици. Но свободата трябва да бъде аргументирана, почувствана, човек да е узрял за нея. Много обичам да имам диалог с учениците си, да ми опонират, защото това означава че те мислят, че са творчески  личности, което е и целта. Обожавам това нещо”, казва проф. Моллова. И допълва, че най-важното за нея е да въвлече учениците си  в един творчески процес, който за всички има една цел – по-хубаво свирене, по-хубав прочит на това, което изпълняват.

В този процес за нея има и още едно много важно нещо, че като педагог, тя е духовен родител на тези деца.

„И най-приятното нещо е да говоря с младите за музика, това ми е животът”, признава тя. Затова и не приема като натоварване многобройните си ангажименти, защото „човек на удоволствие издържа неограничено”.

На 19 февруари проф. Милена Моллова ще отпразнува 71-ия си рожден ден. Казва, че го очаква с радост. „Аз съм един безумен оптимист. За мен няма лоши неща, просто има трудности, които човек преодолява и продължава напред”, казва  и си пожелава здраве , за да може да се занимава с музика. На младите пожелава да работят с удоволствие, защото „музиката е безкрайно, прекрасно, щастливо нещо, това е най-висшият духовен език, който имаме тук, на Земята”.

майсторски клас

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...