Акценти
Начало / Култура / Проф. Жени Захариева и Римма Сушанская ще творят на плевенска сцена

Проф. Жени Захариева и Римма Сушанская ще творят на плевенска сцена

fil

Две световноизвестни дами ще създават изкуство с Плевенската филхармония в поредния й концерт днес, 16 януари. Солистка ще е обичаната и многократно доказала се пианистка проф. Жени Захариева, а диригентската палка ще е в ръцете на маестра Римма Сушанская (Англия), която почитателите на класиката познават добре. Програмата включва Оркестрова сюита № 3 от Бах, Концерт за пиано и оркестър № 9 и Симфония №41 “Юпитер” – и двете произведения от Моцарт.

Римма Сушанская е родена в Санкт Петербург. Тя е последната ученичка на великия цигулар Давид Ойстрах. След напускането на бившия Съветски Съюз, тя бързо си създава репутация на много емоционална цигуларка, а “Вашингтон пост” я определя като една от най-авторитетните цигуларки на нашето съвремие.

Римма Сушанская прави успешна кариера и като диригент във Великобритания, Германия, Русия, Украйна, Израел и Румъния. През 2007 е отличена с руския орден “Екатерина Велика” за високи музикални постижения и подобряване на приятелството между Русия и Великобритания. Концертирала е в престижни зали като “Гевандхаус” в Лайпциг, “Концертхаус” – Берлин, филхармоничната зала в Харков – Украйна.

Солистката на концерта проф. Жени Захариева е завършила Московската консерватория “Чайковски”.  Професор е по пиано и камерна музика в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка като солист на симфоничните оркестри Резиденцие оркестър (Хага), Амстердамски филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър (Холандия), Лиежка филхармония (Белгия), Руски симфоничен оркестър (Москва), Сингапурска филхармония и Софийска филхармония. Била е и солист на камерните оркестри Ню симфониета (Амстердам), Й.С.Бах (Русия), Дойче щрайхер солистен (Берлин), Пер Музика и Чечилия Консорт (Холандия).

Тя е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос (Германия) и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива е наградена с орден от германското правителство.

Артистичен директор е на международните фестивали: “Музиката и земята”, “Алберт Русел”, Лятната академия за музикално изкуство “Русалка”, фестивала “Изкуства за земята”.

Тя е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и на Националната асоциация за защита на изпълнителските права (НАЗИП). Регионален директор на Международната асоциация за пиано-дуети (Токио), Асоциация Лешетитски (Ню Йорк) и Ригас харта (Гърция).

Концертът в Плевен ще се състои днес от 19 часа в зала “Катя Попова”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...