Начало / Здравеопазване / Проф. д-р Васил Тодоров: Бъбречните заболявания често остават скрити за пациентите

Проф. д-р Васил Тодоров: Бъбречните заболявания често остават скрити за пациентите

„Не всяка болка в кръста е дископатия. Често това е признак за бъбречно заболяване и трябва да се потърси консултация с нефролог“. Това сподели началникът на Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен проф. д-р Васил Тодоров пред журналисти. Повод за пресконференцията бе отбелязването на Световния бъбречен ден, който тази година е на 10 март.

Той допълни, че често бъбречните заболявания остават скрити и именно затова превенцията е толкова важна при тях. Най-разпознаваемите симптоми са болките в кръста, отоци, промяната в цвета на урината към червено, повишаване на артериалното налягане и диабет. Фактори за бъбречните заболявания пък могат да бъдат недохранването, затлъстяването, захарният диабет, високото кръвно налягане, недостатъчният прием на течности и други. Стресът, простудата и вредните професионални моменти също предразполагат към бъбречни заболявания, отбеляза проф. Тодоров.

Началникът на Клиниката подчерта, че около 1/3 от бъбречните заболявания са имунни или свързани с друго заболяване на организма. Най-често засегнатите от бъбречни болести имат вродени аномалии на отделителната система, хипертония, наднормено телесно тегло, захарен диабет, артериална хипертония или пък са хора над 75 години. Именно тези хора трябва да бъдат скринирани поне веднъж годишно, за да се установи в ранен етап евентуално бъбречно заболяване.

Поставянето на ранна диагноза не е гаранция за излекуване на бъбречното заболяване, но може да подобри качеството на живот на пациентите, отбелязаха още специалистите.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...