Акценти
Начало / Здравеопазване / Над 700 души от цялата страна са лекувани от бъбречни заболявания в УМБАЛ – Плевен

Над 700 души от цялата страна са лекувани от бъбречни заболявания в УМБАЛ – Плевен

Над 700 пациенти с различни бъбречни заболявания са лекувани през 2015 г. в Отделението по нефрология при  УМБАЛ „Д-р Георги Странски”– Плевен. Това сподели пред медиите началникът на Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ – Плевен проф. д-р Васил Тодоров по повод предстоящия Световен бъбречен ден.

Част от тези пациенти са от други области – лица с тежки или трудни за диагностика и лечение болести и с хронична бъбречна недостатъчност. В Отделението се прилагат всички модерни диагностични методи, в това число ехография, контрастна урография, компютърна томогрофия, пункционна бъбречна биопсия. За сравнение, последната се осъществява в България още само в София и Варна и Пловдив.

В Отделението по диализа през 2015 г. са лекувани общо 263 пациенти. От тях с хронична бъбречна недостатъчност – 211, с остра бъбречна недостатъчност и тежки отравяния – 52.  През миналата година броят на хемодиализните процедури е 15 740, а през цялата година е провеждано лечение с перитонеална диализа на 10 болни. През 2015 година са осъществени и общо 191 инвазивни интервенции, като около 70% от тях са на болни от областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Бургас, Ямбол, Варна.

Понастоящем Клиниката разполага с 20 легла в Отделението по нефрология и 21 поста в Отделение по диализа, които са оборудвани с нова техника на най-високо ниво. Личният състав на Клиниката включва 11 лекари, 31 медицински сестри, 13 санитари и 7 технолози. Повечето от лекарите имат една или две специалности. Само най-младите кадри, които все още нямат достатъчно стаж, нямат специалност, подчерта проф. Тодоров.

Началникът на Клиниката припомни, че Световният бъбречен ден (СБД) е световна здравна инициатива, посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. Провежда се през втория четвъртък на месец март, а за първи път е отбелязан на 9 март 2006 година. Инициатор и организатор на СБД е Международна федерация на бъбречните фондации. В България организатори на провеждането на Бъбречния ден са Българската бъбречна асоциация и Българското нефрологично дружество.

„След първото честване през 2006 г., значението на Световния бъбречен ден нарастна значително и се превърна както в широко отбелязвано събитие в света, посветено на бъбречните заболявания, така и най-успешната инициатива, целяща да се повиши вниманието не само от страна на широката общественост, но и от правителствените здравни администрации към бъбречните заболявания и най-вече към хроничната бъбречна недостатъчност“, посочи проф. Тодоров. Основната цел на СБД е да информира хората, че бъбречните заболявания са важни, значими и инвалидизиращи, че често симптомите им не са тежки, поради което много често се подценяват. Понякога протичането на бъбречните болести е латентно – безсимптомно или малкосимптомно. Особено важно е, че въпреки това много от тях протичат прогресиращо и водят след различно дълъг период от време до хронична бъбречна недостатъчност, обясни още началникът на Клиниката.

Досега темите на СБД през различните години са били посветени на здравето на бъбреците, на невероятните особености на бъбречната функция, на епидемиологията на бъбречните заболявания, на връзката и зависимостта на бъбречните заболявания от захарния диабет, хипертоничната болест, на тясната връзка между сърдечно-съдовите заболявания и хроничните бъбречни болести, на хроничната бъбречна недостатъчност. Фокусът на СБД тази година е насочен към бъбречните заболявания в детската възраст.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...