Акценти
Начало / Култура / Проф. Димитър Стойков: Конкурсът за ученици акомпанятори е една от емблемите на Плевен

Проф. Димитър Стойков: Конкурсът за ученици акомпанятори е една от емблемите на Плевен

IMG_8239конкурс акомпанятори

Щастлив съм, че конкурсът за ученици акомпанятори се провежда в Плевен и това, че е с единадесето издание означава, че той  вече е традиция и е признание както за нашето Музикално училище, така и за неговите преподаватели . Това каза кметът на Плевен проф. Димитър Стойков при официалното закриване днес на 11-то издание на Националния конкурс за ученици акомпанятори, който се проведе от 26 до 29 март в Плевен.

IMG_8210конкурс акомпанятори

Проф. Стойков благодари на преподавателите и на журито, за това че търсят и намират младите таланти, за това,  че ги поощряват и им дават възможност за изява и им помагат да намерят пътя към изпълнителското съвършенство.

„Убеден съм, че този конкурс ще продължи да бъде една от емблемите на Плевен, ще допринася за съхраняването на българската култура и българските традиции”, каза още кметът и пожела  силен творчески дух  на младите изпълнители, а също бъдещи успехи на българските и международните сцени.

Церемонията по награждаването на  отличените в трите възрастови групи на националния конкурс се състоя в Концертна зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”.

IMG_8246конкурс акомпанятори

В първа възрастова група  журито присъди две първи награди – на Анжела Тодорова от НМУ „Любомир Пипков” – София и на Калин Иванов от НУИ „Панайот Пипков”. Калин Иванов получи още награда на Съюза на българските композитори и наградата на Антоанета Воденичарова. Втора награда в тази възрастова група беше присъдена на Анастасия Кръстанова от НМУ „Любомир Пипков“ – София. Тя зве отличието и на проф. Савка Шопова – Маркова.

Във втора възрастова група първо място зае Мила Михова от НМУ „Любомир Пипков” – София. Тя получи също награда от НМА „Панчо Владигеров” и награда на името на Петър Щабеков. С втора награда бяха отличени Борислав Бенчев и Велимир Кьосев  от НМУ „Любомир Пипков“ – София. Двамата получиха награда от проф. Ростислав Йовчев на името на Петър Щабеков, а Велимир Кьосев взе наградата на Антоанета Воденичарова. Трета награда в тази възрастова група беше присъдена на Ивелина Кръстева от НУМТИ „Д. Петков“ – Пловдив, и на Спасимира Евстатиева от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

В трета възрастова група първа награда беше присъдена на Светлин Бояджиев от НМУ „Любомир Пипков” – София. Той беше отличен и с наградата на проф. Ростислав Йовчев на името но Петър Щабеков.

Отличия получиха и солистите, които помогнаха конкурсът да се превърне в истински музикален празник.

Церемонията по награждаването завърши с концерт на отличените участници.

Националният конкурс за ученици акомпанятори се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Община Плевен.

IMG_8207конкурс акомпанятори

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...