Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев разказа в телевизионно предаване за уникална операция

Проф. Григор Горчев разказа в телевизионно предаване за уникална операция

Проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен и началник на Клиниката по гинекология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, бе гост в студиото на „Тази събота“ по БТВ на 3 януари в откровен разговор на тема „Да даряваш надежда“. В предаването той разказва за уникална операция, извършена от него в Плевен.

Проф. Горчев разказва за „чудото“ Мария – млада жена, която той оперира с роботизираната система Да Винчи от рак на шийката на матката, запазвайки детеродните й органи, за да може да зачене по метода ин витро. И чудото става – днес Мария е майка на прекрасно момиченце. Това е първият в света случай, когато жена оперирана от рак на маточната шийка ражда дете.

Мария Радионова е на 34 г. от Разград. Операцията е била извършена на 23 септември 2010 г. Продължила е над 8 часа. До тогава е имало по-малко от 10 успешни подобни интервенции.

В предаването проф. Горчев споделя, че е оптимист, но оптимизмът му избледнява, тъй като обществото е болно, което кореспондира със състоянието на нацията. Не нормално да идват млади жени на 20-23 г. с ракови заболявания в доста напреднал стадий, което в Европа и САЩ е много рядко, а при нас е стандарт, казва той. Причината е в личната здравната профилактика и култура, в грешната здравната реформа, смята професорът. Надеждата му е, че ще бъдат добри дните занапред и ще може да помага повече и повече на онкоболния българския пациент.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...