Акценти
Начало / Култура / Проф. Ангел Станков ще е солист и диригент на Плевенската филхармония

Проф. Ангел Станков ще е солист и диригент на Плевенската филхармония

Angel

Проф. Ангел Станков, изтъкнат цигулар и дългогодищен концертмайстор на Софийската филхармония, ще е солист и диригент на Плевенската филхармония, информира за infopleven директорът Евлоги Илиев. Концертът ще се състои на 27 февруари от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Програмата включва цигулкови пиеси и концерти от композиторите Вивалди, Моцарт, Виенявски, Чайковски, Черкин, Сарасате. Същата програма ще бъде представена ден преди това в Габрово.

Проф. Станков ще проведе и майсторски клас в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”.

Той е от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и диригент участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света. Професор е в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” от 1996. Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижните зали. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи – Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.

Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция.

Като диригент Ангел Станков гостува на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков.

Член е и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина”-Санкт Петербург, “Клостер Шонтал”-Германия, “Родолфо Липидер”-Гориция (Италия), “Карл Флеш”-Унгария, “П. Владигеров”, “Недялка Симеонова”.

Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджския биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”.

През 2009 г. му е присъден “Орден на Британската империя”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...