Акценти
Начало / Образование / Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен празнува 20 години

Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен празнува 20 години

Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен отбелязва своята 20-годишнина през тази седмица. За проявите, посветени на годишнината, сред които са Дни на отворени врати и тържество в Драматичен театър „Иван Радоев“ на 15 април, разказа повече директорката на училището – Малинка Маринова. В пресклуба на БТА тя сподели, че честванията са започнали още днес и те ще продължат до петък, когато ще се проведе и тържеството.

„На 11 април 1996 година преди 20 години беше създадена Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“- тогава Техникум по туризъм, единствен за Централна Северна България“, разказа Малинка Маринова пред медиите. Директор по това време е Димитър Генов, който е директор и на СОУ „Васил Априлов“ в град Долна Митрополия. През 1999 година за директор на техникума е предложена Малинка Маринова, която вече 17 години успешно управлява училището и заедно с екипа си чертаят вярната посока в развитието на училището. През 2000 година техникумът се премества в град Плевен, където съвместява една учебна сграда с Професионална гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“.

В момента в професионалната гимназия се обучават 435 ученици в 19 паралелки в професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг“, професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време“, професионално направление „Терапия и рехабилитация“ и професионално направление „Социална работа и консултиране“. ПГ по туризъм – гр. Плевен има своя маркетингова стратегия и политика и това е благодарение на членството й в Асоциацията на Кембридж училищата, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, в Консултативния съвет по туризъм към Община Плевен, както и участието на училището в различни проекти на ЕС. За тези 20 години тя има реализирани над 20 проекта и в момента работи по два проекта на програма „Еразъм+“ и участва в 7 проекта по КД2 като партньор, разказа още Малинка Маринова. Тя подчерта, че училището направлява развитието за постигане на стандартите на образованието и обучението, с което се гарантира, че учениците ще усвоят умения и знания, осигуряващи им конкурентоспособност и реализация на пазара на труда.

В тази връзка директорката на училището посочи, че навсякъде има глад за кадри в областта на туризма, но бизнесът трябва да намери своето място при разработването на учебните програми. „Ние даваме достатъчно знания и умения на нашите възпитаници, но това, което бизнесът иска от тях спрямо собствените си стандарти, ще трябва да ги научи сам“, допълни Маринова.

Досега училището е изпратило 15 випуска, а в седмицата от 11 до 14 април ще бъде седмица на отворените врати и който проявява интерес, може да се запознае отблизо с постиженията и успехите на учениците и училището. В училище има подредена изложба от конкурса за рисунка, фотография, есе под мотото: “В сърцето си носим Алеко Щастливеца“. Подредени са витрини с наградите на ученици, които участват в различни извънкласни форми с цел популяризиране на техния талант. На 12 април ще бъдат представени различните професии, по които се обучават учениците, както и материалната база. Ден по-късно – на 13 април, ще се проведе дебат между 11-те класове за живота и творчеството на патрона на училището Алеко Константинов.

Кулминацията на празника ще бъде на 15 април от 11.00 часа в ДКТ „Иван Радоев,“ където ще се проведе тържествен концерт за всички ученици, колектива на училището, родителите и всички приятели на училището.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...