Начало / Здравеопазване / Близо 2000 ин витро процедури и 939 деца за девет години работа на МЦ КИРМ – Плевен

Близо 2000 ин витро процедури и 939 деца за девет години работа на МЦ КИРМ – Плевен

По повод 9 години от основаването на Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ в Плевен, доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ, отчете резултатите от дейността на ин витро центъра. В пресклуба на БТА тя сподели пред медиите, че след 9 години интензивна работа, в Центъра в Плевен вече работят 52 служители, като в началото през 2008 година той стартира с 15 служители. В момента в МЦ КИРМ – Плевен работят 16 лекари, 7 лаборанти, 6 медицински сестри, 7 биолози и 19 човека в администрацията.

До момента, от създаването на Центъра, в него са извършени 1979 ин витро процедури, като от тях са се родили 939 деца. Общата успеваемост на ин витро процедурите в МЦ КИРМ – Плевен за деветте години е 46,31%, посочи доц. Конова, като за Европа средните стойности на успеваемост са около 30 – 35%. От всички извършени процедури, 1140 са свързани с Центъра за асистирана репродукция, като родените деца от тях са 447. Доц. Конова посочи още, че 34 плевенски семейства са се изследвали през миналата година с отпусканите средства от Община Плевен за асистирана репродукция. Тя допълни, че успешно се работи и с Общините в Русе, Велико Търново и Варна, откъдето също идват пациенти.

Една сбъдната мечта на ръководството на МЦ КИРМ – Плевен бе разкриването на медицински център в Пловдив. Той бе открит в края на миналата година, а през месец януари Центърът там заработи официално. В тази връзка доц. Конова припомни, че тази седмица стартират безплатни консултации в Плевен и Пловдив по повод 9 години от създаването на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“. В Плевен безплатните консултации са на 13 април и ще бъдат в три направления: акушерство и гинекология, ендокринология и андрология, но часовете бързо са били изчерпани от желаещи да се прегледат.

Благотворителните инициативи на МЦ КИРМ не спират само с безплатните прегледи. Центърът продължава с подкрепата си към Клуба на културните дейци, организирането на благотворителен Коледен концерт, литературни вечери, представяния на книги и финансиране на различни фестивали в града. Доц. Емилияна Конова категорично заяви, че културата в Плевен трябва да се подкрепя, но и не само тя. За целта поредната благотворителна кампания на Центъра е свързана с изграждането на детска стая в Дом майка и дете, където психолозите да разговарят в спокойна среда с децата.

Няколко случая, в които МЦ КИРМ – Плевен е финансирал ин витро процедурите, си спомни доц. Конова. „Не бива да се забравя каква е нашата основна мисия. Въпреки трудностите, трябва да се помага на хората“, заяви тя.

За съжаление, управителят на МЦ КИРМ – Плевен сподели и една неприятна тенденция. Възрастовата граница на хората с репродуктивни проблеми става все по-ниска. Ако до скоро тя е била над 30-35 години, през последните години все повече хора под 30-годишна възраст установяват, че имат репродуктивни проблеми. Увеличава се броят и на пациентите, които са с мъжки фактор на стерилитет.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...