Акценти
Начало / Здравеопазване / Проучване за затлъстяването сред децата се провежда в област Плевен

Проучване за затлъстяването сред децата се провежда в област Плевен

Европейска инициатива за наблюдение на затлъстяването сред децата ще се проведе в област Плевен и в цялата страна. Инициативата се провежда за трети път от 2008 г. насам. Ще бъдат обхванати 120 деца на 7-годишна възраст. На случаен принцип за обалст Плевен са избрани да се включат в наблюдението 7 училища. Три от тях са в Плевен – СОУ „Иван Вазов”, НУ „Христо Ботев” и ОУ „Св. Климент Охридски”, и по едно училище в Реселец, Гулянци, Обнова и Долни Луковит.

В момента се събират необходимите данни за наблюдението. Освен за теглото и ръст  на децата, ще се събират данни за обиколка на талията и ханша им. Всяко от избраните училище ще попълни формуляр с въпроси, отнасящи се до осигурената физическа активност на децата и за предлаганото организирано хранене. Формуляри ще попълват и родителите, за да се добие представа за живота на децата извън училище – хранене, игри, гледане на телевизия и отчасти социален статус на семействата.

Проучването ще продължи до средата на месец май. То се провежда едновременно във всички европейски страни, като целта е да се сравнят данните, обясни д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен. Окончателните резултати се очакват през следващата година.

Предишните наблюдения показват трайна тенденция за увеличаване броя на децата с наднормено тегло, коментира д-р Джикова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...