Акценти
Начало / Общество / Противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обсъждаха в Община Долна Митрополия

Противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обсъждаха в Община Долна Митрополия

Dolna Mit

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчете дейността си за 2013 г и приемане на плана за 2014 г. в Община Долна Митрополия, информират от пресцентъра на местната администрация.  В работното заседание  участваха кметът Поля Цоновска, прокурорът от Районна прокуратура – Плевен Илия Иванов, началникът на полицейското управление в Д. Митрополия Христо Симеонов, директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Валя Ангелова, директорът на Възпитателно училище интернат – Подем Алекси Цанов, ръководителят на Центъра за обществена подкрепа – Д. Митрополия, ръководителят на Общински център за извънкласни дейности и занимания по интереси Иво Джокин, членове на Комисията, председатели на училищна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и обществените възпитатели.

Отчетени са положителните резултати в социално–превентивната дейност сред подрастващите,  реализирана от местната Комисия и Отдел „Закрила на детето“. Акцентът  е превенция на насилието и агресията чрез лекции и дискусии с деца и родители. С проведените на два етапа тренинги, в които участват по 30 деца от V-VІІ класове се цели да се подготвят обучители по програмата „Връстници обучават своите връстници”; да се изградят умения за преодоляване на конфликтни ситуации, които водят до насилие; да се предложат алтернативи за свободното време чрез игри и астрозанимания.

Разгледани са 33 възпитателни дела, които са образувани по предложение на Комисията. Делата са за противообществени прояви и престъпления (бягства от дома, агресивно поведение, вандалски прояви, кражби и административни нарушения), извършени от 46 малолетни и непълнолетни.

За корекция на девиантното и делингвентно поведение са наложени 74 възпитателни мерки. Най-ефективни са мерките ”надзор от обществен възпитатели” и „консултации за преодоляване на отклоненията в поведението, които се извършват в ЦОП”.

Наложени 10 мерки на родители.

В центъра на дебатите са били ранните съжителства на малолетни и непълнолетни девойки, родителската безотговорност по проблема и необходимостта от ефективни наказателни мерки за тези  родители.

Настанени в СПИ и ВУИ са  4 лица.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...