Акценти
Начало / Общество / Протестиращи се заканиха да искат местен референдум срещу „ЛаФка”

Протестиращи се заканиха да искат местен референдум срещу „ЛаФка”

протест "Лафка"

Десетки дребни и малки търговци на тютюневи изделия, организирани от гражданско сдружение „Зора Плевен” излязоха тази вечер на мирен протест пред сградата на Общината. Те се обявиха против решението на Общински съвет Плевен, с което се одобрява отдаването под наем на 11 терена, на които да бъдат разположени преместваеми съоръжения за продажба на вестници, списания, пакетирани хранителни и нехранителни стоки.

Протестът беше обявен за 17 часа, като минути преди това полицаи помолиха насъбралите се хора да освободят мястото пред Общината и да се преместят на трибуната пред Мавзолея, тъй като разрешителното им е издадено именно за там. Хората се възпротивиха силно, защото мястото пред трибуната не беше разчистено от снега. След кратко пререкание с органите на реда, протестиращите останах пред Общината.

Те заявиха категорично, че администрацията създава явни  условия за нелоялна конкуренция на пазара на дребно, като видимо  върви против интересите на местния бизнес и толерира монополизирането на пазара.

протест

„Верига от 40-50 павилиона на „ЛаФка” ще изместят от пазара съществуващите от години над 240 наши обекти. Ние сме тук, защото имаме право на достоен живот,  право на работа. А в момента  сме поставени при неравни условия и се създават предпоставки за нелоялна конкуренция. Това, което не можаха да направят големите магазини ,сега ще го направят с верига магазини „ЛаФка””, заяви Явор Начев, председател на „Зора Плевен”.

По  думите му процедурата за отдаване под наем чрез конкурс на 11-те обекта е по поръчка на „Табак Маркет” и няма никакво съмнение, че е направена, за да стъпи „ЛаФка”  и в Плевен.  От тези  11 позиции между 7-8 дублират сега съществуващи павилиони, поясни Начев и допълни, че отдаването на обектите в пакет автоматично игнорира от участие дребните търговци, за които цената е непосилна.

Явор Начев беше категоричен, че цялата администрация, включително и местната , работи в защита на нечии интереси, които, за съжаление, не са интересите на Плевен  и на дребния бизнес в Плевен. Според него това е сигнал за конспирация на най-високо ниво. Той подкрепи казаното с факта, че без мотив се отказва подновяването на лицензи за продажба на тютюневи изделия , както се отказва и издаването на нови.

протест

Протестиращите подготвиха  петиция до кмета и до председателя на Общинския съвет, с която настояват за отмяна  на решението на Общинския съвет за отдаване под наем на 11-те обекта. Както и за трайно  решение на проблема „ЛаФка”, за да стане абсолютно ясно, че „ЛаФка” няма място в града, заявиха те. Протестна декларация те ще изпратят и до омбудсмана на страната. Протестиращите настояват областния управител да касира решението на Общинския съвет.

Ако няма ответ, ще предприемем всички възможни действия, за да постигнем защита на малките и дребните търговци на тютюневи изделия в Плевен, заяви Явор Начев. Такъв начин за защита на местния малък и дребен бизнес  е да се организира подписка с искане за местен референдум за навлизането на  „ЛаФка” на плевенския пазар, обясни той..

протест

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...