Начало / Здравеопазване / Протестиращи лекари в Плевен поискаха оставката на директора на НЗОК

Протестиращи лекари в Плевен поискаха оставката на директора на НЗОК

С лозунги „Медицински стандарти – да, лимитиране – не” и „Спешността е приоритет и задължение на държавата” протестиращи общопрактикуващи лекарии представители на лечебни заведения се събраха пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в Плевен. Така те се присъединиха към общонационалния протест, организиран от Българския лекарски съюз под мотото „За здравето и оцеляването на нацията“.

Председателят на Регионалната лекарска колегия – д-р Венцислав Грозев, заяви, че искането им е незабавно да бъде премахната новата методика за отчитане, остойностяване и плащане на дейностите на лечебните заведения, общопрактикуващите лекари и специалистите в доболничната помощ. „Има реална опасността да се стигне до влошаване на качеството на медицинската услуга в резултат на недомислиците от едноличното въвеждане на новата методика от страна на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков“, обяви д-р Грозев. „Д-р Цеков, ако не желаете да промените методиката, която в никакъв случай няма да доведе до по-добро състояние системата на здравеопазването, ние настояваме да си подадете оставката”, заяви Грозев.

Той беше подкрепен и от председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен – д-р Петя Дакова, която заяви, че с въвеждането на новата методика регулативните стандарти, отпускани на общопрактикуващите лекари, са намалени с 30%. „Това ни изправя пред невъзможността да изпълняваме поетите задължения към нашите пациенти и да им осигурим качествени здравни услуги”, подчерта д-р Дакова.

От Плевен се чу и категоричното искане за въвеждане на  равнопоставеност в здравноосигурителната система и да се сложи край на практиката държавата да осигурява на 50% децата до 18 г., пенсионерите  и държавните служители.  Не може най-честите ползватели на медицински услуги  – децата и пенсионерите, да са в подобна ситуация, заяви д-р Ивайло Пресолски, член на Управителния съвет на БЛС.

Протестиращите лекари бяха подкрепени и от представители на гражданския протест.

Да се срещне с протестиращите излезе директорът на РЗОК – Плевен – Мартин Митев. Той обясни, че на късно заседание снощи Надзорният съвет на НЗОК е решил да бъде върнато правото на общопрактикуващите лекари да надвишават с 10% тримесечния лимит за регулативните стандарти без да носят санкции от НЗОК. Той увери, че най-вероятно в началото на март Здравната каса ще преразгледа методиката, срещу която са организирани протестите днес.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...