Акценти
Начало / Общество / Пропукал се е мостът край Чомаковци

Пропукал се е мостът край Чомаковци

Мостът при червенобрежкото село Чомаковци се е пропукал рано сутринта на 8 февруари след преминаване на тежък ТИР. Пострадали след пропадането на пътното съоръжение няма, сигналът за аварията е подаден веднага на спешния телефон 112 и движението по моста своевременно е преустановено, съобщават от пресцентъра на община Червен бряг. На мястото са пристигнали областният управител на Плевен Иван Новкиришки, зам.-областният Бойко Балтаков, шефът на Областно пътно управление инж. Ивайло Денчев, зам.-кметът на Община Червен бряг Антоанета Костадинова и кметът на с. Чомаковци Павел Иванов, както и служители на Общинския инспекторат и на РУП Червен бряг.

Мостът, който свързва Червен бряг с близкото село Чомаковци и е част от републиканския път към фериботния комплекс в Оряхово, е на повече от 120 години и спешно се нуждае от ремонт. Поради несъобразена скорост, движение на тежкотоварни автомобили, атмосферните условия и големия трафик на моторни превозни средства към фериботния комплекс Оряхово, мостът е силно амортизиран. Още през 2005 год. съоръжението е обявено от Областно пътно управление Плевен в аварийно състояние и е уведомена централната администрация в София, но и тогава не са осигурени средства за ремонт, допълват от пресцентъра. Всяка година ОПУ Плевен, което отговаря за стопанисването на съоръжението, информира Агенция “Пътна инфраструктура” и настоява да се намерят средства за проектиране и ремонт на моста. Но и към момента пари за това не са осигурени.

Състоянието на пътната настилка в два от трите отвора на моста е определено като опасно, вследствие на раздвижване на сглобяемите стоманобетонови панели, положени върху носещите стоманени греди от горното строене на съоръжението. В момента две огромни напречни пукнатини са се образували на пътната настилка на моста, има две спукани надлъжни греди, а голяма част от нитовете, осъществяващи връзката между стоманените греди и панели, са скъсани и липсват. Със заповед на Областния управител е назначена Междуведомствена комисия с представители от областна администрация, Община Червен бряг и ОПУ за спешно решаване на проблема.

Движението по моста е преустановено, а трафикът е насочен по обходен маршрут: гр. Червен бряг – с. Горник – с. Сухаче – с. Чомаковци.

“По най-бързия начин ще се оправи общинския път по обходния маршрут, там където има дупки ще бъдат запълнени с фракция и ще се възложи за зимно поддържане от Агенция “Пътна инфраструктура”, е уверил инж. Ивайло Денчев.

Областният управител Иван Новкиришки е обещал, че ремонът на моста ще започне най-късно до 10-15 дни, а парите ще бъдат осигурени от Междуведомствената комисия и от бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”. Предстои оглед на обекта от инженерен екип, който да направи оценка на общото техническо състояние на съоръжението.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...