Акценти
Начало / Образование / Променят формата на изпитите за специалност „Медицина” в Плевенския университет

Променят формата на изпитите за специалност „Медицина” в Плевенския университет

изпит биология МУ плевен

От тази година Медицинският университет в Плевен  въвежда промени в съдържанието и формата на конкурсните изпити по биология и химия за специалност „Медицина”, информираха от университета. Изпитът по биология ще е с продължителност 5 часа и ще включва два отделни теста, които ще проверяват познаването на материала от 8 и 9 клас. Всеки тест ще се състои от 30 въпроса от различен тип и трудност. Единствено владеенето на материала от 10 клас ще бъде проверявано под формата на разработване на въпрос по време на изпита. Сборникът с тестовете по биология за 8 клас е вече на разположение на кандидат-студентите на касата на университета, като се очаква излизането от печат и на другият сборник с тестове за 9 клас. До края на месеца ще излезе и новият Справочник за кандидат-студенти, който ще може да бъде закупен от началото на месец февруари.

Облекчава се съдържанието и формата и на изпита по химия за кандидатите за специалност „Медицина”, уточняват още от висшето училище. Конкурсът по химия ще бъде с продължителност 4 часа и ще включва развиване на един въпрос и решаване на 4 задачи. Кандидатите могат да се подготвят за решаване на  задачите с Помагалото по химия за кандидат-студенти, което университетът предлага всяка година.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...

2 коментари

  1. Ами то защо ли има приемни изпити въобще.. Така както е тръгнало след някоя друга година само по диплома ще се приема.. Децата не са достатъчно подготвени преди да влязат за „многото четене“, което ги очаква вътре, поради това сесиите започват да изглеждат много трудни и невъзможни. Отделен е въпросът, че вече с тези смешни тестчета може да се яви всеки на изпит и да си осигури прием в елитно учебно заведение без знания, а само разчитайки на късмет и тото-познания 🙂

  2. Минал през ада

    Преди години се борехме по сто-двеста човека за едно място в МУ. Сега кой е луд да учи медицина? Толкова ресурси и четене трябват, а после работата е неблагодарна и зле платена. Дори в чужбина да иде човек – парите, които ще му платят, ще му излязат през носа и за сметка на личния живот. Право, икономика – там са големите пари. И работата чиста – 8 часа работен ден, знаеш си празниците, знаеш си семейството.