Акценти
Начало / Общество / Промени в нормативната база поискаха на форум за сигурността в Плевен

Промени в нормативната база поискаха на форум за сигурността в Плевен

Кражбите и грабежите, наричани в официалните доклади – престъпления против собствеността, представляват 66% отобщия брой регистрирани престъпления през миналата година в Плевен и региона.  В абсолютни цифри това означава  1 994 регистрирани криминални престъпления, от които 1120 са кражби. Тази статистика беше изнесена от комисар Светозар Илиев, директор  на Областната дирекция на МВР – Плевен по време на Конференцията за обществен ред и сигурност, провела се в Община Плевен. Представители на полицията,съда, прокуратурата, пожарната, общинската администрация се събраха, за да дадат предложенията си за създаване на нов, по-ефективен план за сигурност на населените места, който да доведе не само до намаляване на кражбите, но и на общата престъпност.

Този нов план за сигурностт ни е нужен, защото в 80 на сто от населените местта престъпността е основен проблем, акцентира в обръщението си към участниците в конференцията кметът доц. Димитър Стойков. Той заяви готовност за пълно съдействие от страна на общинската администрация, за да има положителна промяна в сигурността на градовете и селата в общината, както и готовност за синхронизиране на действията на всички институции, имащи отношение към проблема.

По време на форума стана ясно, че новата стратегия трябва да бъде съпътствана и от законодателни промени, за да бъде тя наистина ефективна. „Защото сега действащата нормативна база създава у престъпния контингент усещането за безнаказаност”, подчерта Александър Григоров, председател на Окръжния съд в Плевен. Причината е, че според сегашните закони не може да има сумиране на наказанията за всяко доказано престъпление, а се налага това с най-дългия срок. Заедно с окръжния прокурор Иво Радев съдия Григоров изрази готовност за съдействие в изготвянето на предложение до Народното събрание за промени в нормативната база, които да послужат за пресичане на престъпленията и всеки да получи полагащото му се наказание.

Другото конкретно предложение е създаване на работна група, която да изготви проект на новата стратегия за сигурност на базата на направените конкретни предложения. Проектът ще бъде обсъден на нова конференция, най-вероятно след месец. Окончателният вариант ще бъде подписан до две седмици по-късно, за да могат да се обсъдят и включат евентуално направени нови предложения, уточни  Красимир Атанасов, председател на Постоянната комисия по въпросите на сигурността към Общинския съвет, който е и сред основните инициатори за провеждането на форума.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...