Акценти
Начало / Общество / Прокурори и жандармерия в Община Червен бряг, задържан е кметът

Прокурори и жандармерия в Община Червен бряг, задържан е кметът

Днес за кратко е бил задържан кметът на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов, заедно с още петима служители, след като прокурори и жандармерия влязоха в Общината, съобщи Нова тв. Всички са разследвани за злоупотреби с евросредства и програми за подпомагане на социалнослаби.

В хода на действията се претърсват обекти и жилища в града. Досъдебното производство се отнася за престъпление по служба. Има данни за извършени престъпления от кмета Данаил Вълов. Това заяви по-късно зам.-главният прокурор Иван Гешев. Може би утре ще бъде ясно спрямо кои лица ще бъдат повдигнати обвинения. Една от линиите на разследването е обществена поръчка за „топъл обяд“. Делото е започнало по сигнал на журналисти, обясни Гешев.

„Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки. Каква е целта всеки може да се сети. Констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК и други държавни структури. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек. Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите“, подчерта Гешев.

Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на „Господари на ефира“, излъчено на 7 май 2018 г.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...