Акценти
Начало / Икономика / Прокуратурата прави проверка защо не разрушават незаконните къщи в Буковлък

Прокуратурата прави проверка защо не разрушават незаконните къщи в Буковлък

Прокуратурата е започнала проверка защо Община Плевен не предприема никакви мерки спрямо изградилите къщи в Буковлък без разрешение. Това съобщи на днешното оперативно заседание кметът Георг Спартански. Той уточни, че преписката е изпратена до Прокуратурата в Ловеч, тъй като от Прокуратурата в Плевен са си направили отвод. В Ловеч обаче не приемат аргументите, че по проблема с незаконното строителство в Буковлък се водят дългогодишни преписки и че омбудсманът на РБългария се е ангажирал да внесе предложение за законодателни промени, които да развържат възела за самонастанили се ромски фамилии – проблем не само за Буковлък, а за цялата страна.

„В продължение на години държавата е неглижирала този проблем и по никакъв начин не се е намесвала. Има прекаран ток, има ВиК канализация и то при положение, че имотите  нямат разрешение за строителство. Защо трябваше да стана аз кмет на Плевен, за да го решат този въпрос, и къде е била Прокуратурата толкова десетки години.  Вероятно може да ми образуват и наказателно дело за престъпно бездействие”, коментира кметът.

Той зададе риторичните въпроси какво се случва например с два държавни имота в Плевен –спортната зала, която се руши и пустее, но никой не предприема никакви мерки и с недостроената сграда на АГ клиниката. „Задавам тези риторични въпроси, защото имам право, след като мен, година и половина след като съм кмет, ме питат защо не съм пратил булдозерите в Буковлък и да стане социален взрив”, обясни Спартански.

Близо 200 са незаконно построените къщи в Буковлък, които са от няколко десетилетия. Сегашният Закон за устройство на териториите  не позволява узаконяването им постфактум. Ето защо е нужна законодателна промяна, която да даде еднократна възможност на изградилите  тези имоти да ги узаконят, като заплатят земята на собствениците.

Кметът обясни, че от Общината ще извършат геодезическо заснемане на незаконно построените къщи. След това ще иска среща със собствениците, за да им обясни, че могат да закупят земите, върху които са построили къщите си. „Тръгването с булдозерите не е толкова лесно, защото може да се окаже, че ще гасим огън с бензин”, коментира Георг Спартански и попита дали може някой да гарантира социалния мир и обществената безопасност, ако влязат булдозери да разрушават незаконни къщи в Буковлък.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...