Акценти
Начало / Общество / Прожекция на филм и дискусия ще напомнят в Плевен за падането на Берлинската стена
Снимка: oldpicz.com

Прожекция на филм и дискусия ще напомнят в Плевен за падането на Берлинската стена

Прожекция на филма “Животът на другите” ще се състои на 9 ноември от 16:00 часа в зала „Катя Попова” в Плевен. Мероприятието е част Проект „Щази – Опазване правата на личността – Човешкото достойнство преди и след падането на стената”, по програма „Европа за гражданите”, по който Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа” е партньор. „Щази” се изпълнява с партньори от Германия, Румъния, България и Словения.

Събитието от проекта ще се състои едновременно във всички градове в Европа, където работят партньорите по него, на една и съща дата – паметния 9 ноември, информира Пенка Спасова, председател на „Учебна работилница Европа”. Именно на тази дата през 1989 година пада Берлинската стена, която е издигната на 13 август 1961 година, за да отдели западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на Германската демократична република. Тази стена става един от главните символи на Студената война.

По своята същност проект „Щази“ подлага на дискусия и преоценка една немска Щази-история в паневропейски контекст, 25 години след падането на стената и края на „държавата под наблюдение“, чрез прожекцията на филма “Животът на другите”. Това е немски филм от 2006 г., с режисьор и сценарист Флориан Хенкел Фон Донерсмарк. „Животът на другите” е спечелил много филмови награди, сред които 6 немски награди „Лола”, „Бафта”, Европейската награда за най-добър филм и Оскар за най-добър чуждестранен филм през 2006 година. По-голямата част от действието във филма се развива в Източен Берлин, в средата на 80-те години.

След прожекцията, в 18:30 часа, ще започне дискусия със зрителите му – над 100 млади хора, ученици от 11 и 12 клас на няколко плевенски училища, техни преподаватели, интелектуалци. Поканени са и специални гости: областният управител на Плевен, директорът на ОДМВР – Плевен, заместник-районен прокурор, представител на Комисията за защита на личните данни, член на Съюза на репресираните. Сред въпросите на дискусията ще бъдат: какво знаят днешните млади хора, израснали с „Биг Брадър”, за времето на Големия брат; кои са настоящите заплахи за човешкото достойнство чрез механизмите за съхранение на данни и надзор; познават ли българите родните и европейските разпоредби за защита на данните, смятат ли, че интернет представлява „свободна зона извън закона” и т.н.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...