Акценти
Начало / Култура / Проект за възстановяване на телевизионния театър инициира проф. Дойно Дойнов

Проект за възстановяване на телевизионния театър инициира проф. Дойно Дойнов

Историкът проф. Дойно Дойнов и неговият приятел плевенският писател Пелин Пелинов инициират създаването на проект за възстановяване на телевизионния театър. Това съобщи в Плевен проф. Дойнов при представяне на книгата си „Левски –най-ясната загадка” в читалище „Съгласие“. Началото на проекта може да бъде поставено с драматизация на процеса срещу Васил Левски, поясни професорът, която ще разработи заедно с Пелинов.

При представянето на книгата проф. Дойнов подчерта, че в нея той е събрал много от спорните въпроси, свързани с Левски. „Надявам се, че идващите след мен ще ги разгледат монографично, имайки основата”, изтъкна професорът. Според него въпросите около Левски трябва да се изведат от конкретното и да се разглеждат от гледна точка на общоевропейските проблеми. Чрез такива книги трябва да събудим националната, политическата култура на българите, изтъкна проф. Дойнов.

Като пример той даде прозрението на Апостола за създаване на съюз на балканските държави, със запазване на националните държави, а не федерация. Той добави, че с оглед на това приема Европейския съюз, но само със запазване на националната идентичност на държавите в него.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...