Акценти
Начало / Икономика / Проекти за над 28 млн. лв. са подадени в област Плевен по първата процедура от Плана за възстановяване

Проекти за над 28 млн. лв. са подадени в област Плевен по първата процедура от Плана за възстановяване

От фирми от област Плевен са подадени 51 проектни предложения за над 28 млн. лв. по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – „Технологична модернизация“. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на мобилната приемна, която провежда в цялата страна, цитирайки данни на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Мярката ще подпомогне бизнеса в закупуването на нови съоръжения и машини в производствени предприятия с цел обновление и модернизация на техническия им парк. Стойността й е 260 млн. лв. В края на кандидатстването са приети двойно повече от очакваните предложения – общо 2 537 проекта за над 1 млрд. лв. от фирми от цялата страна. Министърът Пулев обяви, че около Коледа МИР ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по тази мярка. По думите му, първата фаза на оценката е преминала и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

Общи 313 са сключените договори по цялата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.) в област Плевен за над 150 млн. лв., като 296 от тях вече са приключили. МИР е финансирало и 15 проекта за енергийна ефективност за над 1,6 млн. лв. в област Плевен. Отпуснатата безвъзмездната финансова помощ за преодоляване на последствията от COVID-19 в Плевен, също по линия на МИР, е за над 14 млн. лв., като са сключени 617 договора за подкрепа.

До края на годината Министерството на иновациите осигурява за малките и средни предприятия 600 млн. лв. само по Плана за възстановяване. Работи се по четири процедури, като две от тях са вече отворени – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“. По втората бизнесът може да кандидатства до 19 декември. Стойността й е 30,6 млн. лв. и е за изработване на сайтове, онлайн магазини, мобилни приложения, онлайн маркетинг, системи за киберсигурност и др. До момента са подадени над 5200 проектни предложения за близо 100 млн. лв.

Следващата, очаквана от бизнеса процедура, е за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет от 200 млн. лв. Тя е за изграждане на фотоволтаични системи – т.нар. соларни панели и батерии за локално съхранение на енергия, а самата енергия ще се произвежда за собствена употреба, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през ПВУ. За тях ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 души.

Последната за тази година процедура е за развойни дейности и интелектуална собственост на стойност от 120 млн. лв. Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември, а до края на годината се очаква да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „Печат за високи постижения“ от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало.

За рекордно кратък срок бяха одобрени и двете европрограми на МИР. Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. с бюджет 3 млрд. лв. бе изпратена в Брюксел на 16 август и одобрена от Европейската комисия на 3 октомври и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. – изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември. Само по двете нови програми заедно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще управлява общо над 5 млрд. лв. за периода 2021-2027 г. Те ще финансират ударно разработване и внедряване на иновации, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на фирмите. Още след 1 януари започва поетапно отваряне на отделните програми за кандидатстване. То се осъществява само електронно през системата ИСУН (https://eumis2020.government.bg/ ), а повече информация е публикувана на сайта на МИР (https://www.mig.government.bg/ ).

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...