Акценти
Начало / Любопитно / Продавачът на клонки от дрян – вълшебното българско дърво

Продавачът на клонки от дрян – вълшебното българско дърво

Петьо Георгиев продава дрян в центъра на Плевен от 31 години по собствените му думи. Споделя, че е бивш военен. С охота обяснява кои клонки са за баница, кои – за поставяне във ваза, за да разцъфнат и кои – за сурвакница. Има 12 дрянови храста, засадил е и нови. В народната митология дрянът е вълшебното българско дърво, което символизира надеждата за бъдещето и здравето.

Петьо има своята история за вълшебството на дряна. Разказва, че преди 7 години семейство от Стара Загора минало край неговата поставка с клонките. Заприказвали се, станало ясно, че и двамата съпрузи са с повече от едно висши образования, но са без работа. Дошли до Плевен да видят Панорамата, но безпаричието ги мъчело много. Искали да купят клонки дрян, но парите били проблем – накрая, след колебания, все пак го сторили.  Петьо обаче ги догонил и пуснал обратно монетите в джоба на жената. На несъгласието й да ги приеме отвърнал, че даденото от сърце не се връща – така човек си връща късмета. И станало чудо – като се прибрали в родния си град, и двамата съпрузи в много кратко време получили предложения за изключително добра работа. Веднага се сетили за случката с дряна. При първа възможност се върнали в Плевен, взели стая в хотел и няколко дни разпитвали как да намерят човека, който продава дрян на дървена стойка – Петьо е единственият в града, който използва такова приспособление. Открили го, разказали за щастливия развой на събитията с тях сред срещата. Дали му даже и 300 лева от благодарност. Разменили координати и при възможност взаимно се обаждали по телефона един другиму и досега.

Петьо искрено вярва в чудото на дряна и на добрите послания, уверява, че историята е абсолютно истинска. Ами какво е коледната питка или новогодишната баница без дрянова клонка? Може би не случайно…

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...