Акценти
Начало / Общество / Десетина протестираха в Плевен срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители

Десетина протестираха в Плевен срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители

SAM_6744-протест срещу банките

„Не на банковото робство“, „Мафия в костюми“ и „Не убивайте бъдещето на България“, бяха лозунгите, които издигнаха днес в Плевен десетината протестиращи срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители. Протестът бе от 11 часа пред сградата на общината.

Прочетени бяха 6-те искания, които се отправят: незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл. 417 в Гражданско процесуалния закон (ГПК); приемане на Закон за фалит на физическите лица – да се разграничат хората, които не могат да си плащат кредитите от онези,  които не искат; учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ; приемане на Закон за финансов омбудсман – бързо, извънсъдебно и безплатно решаване на спорове; незабавни промени в действащото законодателство с цел  промяна на ГПК и премахване пречките за завеждане на колективни искове срещу банките; предоставяне на защита на малките и средните предприятия кредитополучатели.

SAM_6749-протест срещу банките

„Безразличието и апатията на управляващите към безцеремонното издевателство над гражданите от страна на банките, частните съдебни изпълнители (ЧСИ), колекторски фирми, бързи кредити с космически лихви, доведе до обедняването ни днес!!! Днес поставяме началото на обединяването в борбата срещу произвола, порочните практики на банките и ЧСИ!!!“, бе прочетено пред малцината протестиращи и пред медиите.

Протестът се провежда едновременно в 15 градове в цялата страна. Организатори са неправителствени организации. Предприетите стъпки в национален мащаб са:  внасяне в НС на на проект за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, искане на среща с парламентарно представените групи в НС, кръгла маса по проблема в началото на следващата година и ако няма реакция от управляващите – повторен протест през януари.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...