Акценти
Начало / Култура / „Пробуждане с хоро“ обедини волята на българите по света за мир

„Пробуждане с хоро“ обедини волята на българите по света за мир

С химна на Република България беше открито седмото издание на световната общобългарска инициатива „Пробуждане с хоро“, посветена на 144 години от Освобождението на България и организирана от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“.

Месец преди това организаторите поканиха всички българи от страната и чужбина да се включат в инициативата, като изпратят видеа, с които да вдъхновят сънародниците ни да участват – професионални и любителски ансамбли, групи за фолклор към читалища, училища, детски градини.

Над 120 бяха заявките за участие от градове и села в България. Сънародници от Австралия, Аржентина, Испания, Италия, Молдова и САЩ също се включиха в инициативата. „Изпращаме цялата си позитивна енергия към нашите приятели от Бердянск и Мелитопол в Украйна, които всяка година участват“, казаха организаторите.

Заради ковид мерките организаторите пренесоха празника изцяло в социалните мрежи. Те направиха съпричастни всички българи по света с празника, като излъчиха двучасов концерт на 3 март от 12 часа на живо във фейсбук страницата „Пробуждане с хоро на 3 март“. Там всеки българин може да види вдъхновяващи видео репортажи на участници от градове и села в страната и чужбина, които и в момента се публикуват, и ще продължат да се качват и в близките дни, казаха организаторите.

В реализацията на концерта се включиха Професионален ансамбъл „Български ритми“, Клуб за народни танци „Витоша“, а залата беше предоставена от “Pretty Dance Hall”.

Празничния концерт откри Радослав Тодоров, главен хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“, чиято история датира от 1964-та – същата година, в която е създаден химнът, каза той. „Тази година инициативата „Пробуждане с хоро“ символично обединява молитвата на всички български граждани, солидарни със съдбата на невинните украинци и сънародниците ни, живеещи в Украйна“, каза водещият.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...