Акценти
Начало / Икономика / Проблемът с питейната вода в Левски ще се задълбочава, прогнозира председателят на ОбС Дочко Дочев

Проблемът с питейната вода в Левски ще се задълбочава, прогнозира председателят на ОбС Дочко Дочев

Дочко Дочев

Проблемът с качеството на питейната вода в Община Левски е много сериозен от години,като от лятото на миналата година е станало невъзможно тя да се използва. За това алармира днес на пресконференция председателят на Общинския съвет в Левски Дочко Дочев.

През месец ноемвр и миналата година той е дал за изследване в две независими лаборатории – във Варна и Габрово, проби от водата, която тече от чешмите в град Левски. Резултатите показват, че водата не е годна за пиене, заради в пъти повишеното съдържание на манган и желязо. Замърсяването най-вероятно е от старите, напукани тръби. Проблеми с водата има и в другите населени местана община Левски, като някъде са свързани с недостига й, а на други места – с качеството. Дочев прогнозира, че ситуацията ще се усложнява предвид безснежната зима и затова е важно да бъдат предприети навременни мерки за предотвратяване на криза със водоснабдяването не само в община Левски, а и в други населени места от област Плевен.

Към рашеване на проблема е нужен комплексен подход на всяка заинтересована институция – ВиК, Напоителни системи, Басейнова дирекция  и РЗИ, категоричен е Дочко Дочев. В качеството си на председател на Общинския съвет в Левски той е провел среща с представители на тези институции, за да бъдат взети мерки за решаване на проблема. В края на този месец той предвижда да проведе нова среща с тях, за да се обсъди възможността за възстановяване на язовира в село Малчика, който е източен преди 12 години.

Според него не е достатъчна само подмяната на част от водопроводната мрежа, нужни са инвестиции за разкриване на нови водоизточници или почистване на стари. Финансирането за това трябва да бъде заложено в бюджета на общината след предварително проучване какви средства ще са необходими, подчерта Дочев, като допълни, че това не е направено, за да се предвиди в бюджета на Община Левски за тази година.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

2 коментари

  1. Живко Желев

    Време е някой да направи това, за което говори господин Дочев. но поради вроденото чувство на повечето наши сънародници за :“Щом не е мое,не ме интересува“ и ред още пречещи манталитети,мисля че идеята на господин Дочев , ще срещне доста трудности. Все пак вярвам ,че съзнанието на хората вече е на по добро ниво и най-накрая ще се замислят, за факта, че е по добре да си правим водоизточниците, отколкото да купуваме „минерална вода“, за която не се знае колко е минерална :).Така ще се спести не само от икономия на изтънелия семеен бюджет ,но и ще се препредотвратят редица стомашно чревни заболявания. Тук няма как да включим не пиещите вода :)За тях вода не е нужна.:) Те могат да ползват и бъчви с бира или каквото там пият 🙂 Ако сами не помислим за себе си -няма кой да помисли. Е,сега се е намерил човек , който дава прекрасна идея. Нека не се свиваме пред телевизорите и да обсъждаме само, кой какъв е бил и каква кола кара,а да загасим телевизора и да се замислим до кога ще продължаваме с това наше безхаберие! Браво на господин Дочев! Не съм от неговата партия ,но подкрепям напълно тази идея!

  2. Дочко Дочев

    Като гепи Дочко и Любка по още един милион за водните ремонти и друга песен дружно ще запеят