Акценти
Начало / Здравеопазване / Проблемите на имунопрофилактиката разискваха на форум в Плевен

Проблемите на имунопрофилактиката разискваха на форум в Плевен

Имунопрофилактиката  – едно от фундаменталните открития в медицината, спасява милиони човешки животи. Но засилването на антиваксиналните движения, подлага на риск живота и здравето на неимунизираните деца. Това се казва в позицията на народната представителка д-р Нигяр Джафер, която беше представена при откриването днес в Плевен на кръгла маса по проблемите на имунопрофилактиката.

Д-р Джафер посочва, че годишно от едра шарка са умирали 5 милиона души, а след прилагането  на ваксина заболяването е ликвидирано. Също благодарение на ваксината значително са намалели случаите на заразени с морбили. Д-р Джафер поставя акцент и върху имунопрофилактиката на рака на маточната шийка. С васкина това онгокологично заболяване може да бъде предотвратено, се посочва в нейното послание.

Кръглата маса в Плевен по проблемите на профилактиката на децата бе организиран от фондация МОСТ – медии, общество, семейство, традиции.

С доклади по темата се включиха доц. д-р Виктория Атанасова от Плевен и д-р Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни болести – София. Своята гражданска позиция изрази и актрисата Татяна Лолова. Гост на срещата бе кметът на Плевен Георг Спартански.

Плевен е първият от петте града, в които се организира дискусия, свързана със здравето на децата, каза Юлия Пискулийска, председател на фондация МОСТ.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...