Акценти
Начало / Икономика / Проблемите на бизнеса и недостигът на кадри обсъждаха в Плевен

Проблемите на бизнеса и недостигът на кадри обсъждаха в Плевен

Въпроси за оперативните програми и проблемите на бизнеса поставиха днес местни бизнесмени по време на среща с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в Плевен. В конферентната зала на хотел „Ростов” малкото, но активни представители на бизнеса в Плевен дискутираха проблемите на различните браншове в града.

Няма качествени хора за работа и са необходими реформи във висшето и средното образование, за да се реши този проблем. С тези думи Боян Бойчев, член на УС па АИКБ, обобщи проблемите, изтъкнати на провелата се среща с плевенските бизнесмени. По негови думи основен проблем е създаването на трудови навици у младите в подходяща възраст. Много от подрастващите прекарват времето си онлайн, не могат да стават сутрин рано и да свикнат с отговорностите на работното място.

Бойчев коментира, че „дуалното обучение е един от лостовете за преодоляването на разликата между обучението и нуждите на бизнеса”. Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, също посочи, че дуалното обучение е важно, но има много неща за уточняване във връзка с него. То ще спомогне много на бизнеса и ще разреши голяма част от проблемите на бизнеса, коментира Иванов.

среща бизнес

Представителите на АИКБ бяха категорични, че не може да се планира колко хора ще са необходими на бизнеса, но дефицитите за определени специалисти са ясни. Те са за инженерно-технически специалисти, компютърни инженери, медици, учители, земеделски работници и то най-вече агрономи. Именно в тези направления се предвижда и развитие на българската икономика, поясни Бойчев. Липсата на специалисти, обаче, води до отлив на инвеститори, тъй като те няма кого на наемат на работа.

Друг проблем пред бизнеса е недостатъчно добрата бизнес обстановка в България. Кредитирането е трудно и се изисква голямо обезпечение. „На опасно ниско ниво е и затова повечето бизнесмени не предприемат разширяване и развитие на бизнеса си. Особено малките и средните предприятия, които се фокусират поради тази причина върху оперативните програми”, посочи още Боян Бойчев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...