Акценти
Начало / Здравеопазване / Проблема на изследванията с участието на хора ще дискутират в Деня на биоетиката утре в Медицинския

Проблема на изследванията с участието на хора ще дискутират в Деня на биоетиката утре в Медицинския

ТЕЛЕЦ

За първи път в Медицинския университет в Плевен ще се проведе Ден на биоетиката, който ще е посветен на изследователската биоетика. „Това е сред най-горещите теми в областта на етиката в медицината, защото засяга етичните аспекти на провеждането на изследвания с участието на хора”, обясни доц. Силвия Александрова – Янкуловска, декан на факултет „Обществено здраве” в Медицинския университет и организатор на събитието.

Основен лектор в научния форум ще бъде проф. д-р Хенк тен Хаве, доктор хонорис кауза на Медицинския университет – Плевен.  Проф. Хаве е дългогодишен директор на Секцията по биоетика на ЮНЕСКО и настоящ директор на Центъра по етика в здравеопазването на университета Duquesne, Питсбърг, САЩ.

Във втората част на форума – от 13.30 до 16 часа, ще бъде организирана постерна сесия. Тя е подготвена от чуждестранни студенти по медицина в университета, които ще представят 12 постера с анализи на интересни клинични казуси. Студентите ще разискват върху репродуктивни проблеми и проблеми в края на живота. Със сигурност интерес ще предизвика казусът с евтаназията на деца, която парламентът в Белгия вече разглежда, обясни доц. Александрова. Студентите са подготвили постери и за друг, не по-малко сериозен проблем, отнасящ се до ограничените ресурси в медицината – финансови и материални. Конкретният казус по този проблем е как да се постъпи, когато за едно свободно болнично легло се конкурират двама пациенти.

Колегите наистина са се справили много добре и ще ни предложат интересни казуси, обясни доц. Александрова. Тя сподели, че имат намерение форумът да стане традиция, като всяка година  се предлага различна тема от биоетиката.

Денят  на биоетиката ще бъде открит утре от 9 часа в Телекомуникационния център на Медицинския университет от ректора на университета проф. Славчо Томов.

Поканени да участват са студенти, докторанти и специализанти от различните медицински специалности.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...