Акценти
Начало / Икономика / При ползване на данъчни облекчения за деца вече не се изисква декларация от другия родител

При ползване на данъчни облекчения за деца вече не се изисква декларация от другия родител

От тази година отпада изискването при ползване на данъчни облекчения за деца и деца с увреждания да се представя писмена декларация от другия родител, че няма да ползва намалението за съответната данъчна година.

Това обстоятелство вече се декларира във формуляра на данъчната декларация от декларатора. В тази връзка в закона са въведени текстове, че при неправомерно ползване на облекчението от двамата съпрузи, респективно пълният размер на данъчното облекчение за деца/деца с увреждания е ползван от повече от едно лице, всяко едно от лицата ще дължи частта от данъка, съответстваща на ползваното облекчение.

Предоставя се възможност данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания  да се ползва и от двамата родители, съответно приемни родители, близки и роднини когато доходите на единия не са достатъчни, за да се ползва пълният размер на данъчното облекчение.

Това е една от промените, които влизат в сила от тази година обясни Цветомила Потурлиева, директор на НАП офис Плевен на пресконференция днес по повод началото на данъчната кампания.

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...