Начало / Икономика / Приходите от здравни вноски в област Плевен с 3 на сто над плана

Приходите от здравни вноски в област Плевен с 3 на сто над плана

НАП - Плевен

 До края на октомври в офиса на НАП в Плевен са постъпили 19.3 млн.лв. за здравни вноски, което представлява ръст от близо 5 процента в сравнение със същия период на 2012 година. В абсолютна стойност постъпленията са с 880 хил.лв. повече. Това съобщи Веселка Костадинова, главен експерт в отдел „Анализи” на НАП – Плевен.

Прогнозният разчет на плевенския офис предвижда до края на годината в областта  да бъдат събрани общо 23.7 млн.лв. , което е с 3 процента повече от определения за здравните вноски годишен план, каза още Костадинова.

Планът за приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от НАП общо за страната ще бъде преизпълнен с 30 млн. лв. Очакваните постъпления до края на годината ще надхвърлят милиард и петстотин милиона лева .

До края на септември 2013 г. са събрани над 370 млн. лв. просрочени здравни осигуровки, което е с над 50 милиона повече спрямо събраните забавени плащания за цялата минала година. Над 50 млн. лв. са внесени в бюджета на здравната каса от началото на годината от безработни, студенти и от хора, които не получават други доходи. За полугодието на настоящата година с ревизии и актове органите на НАП са установили други близо 51 млн. лв. задължения за здравни вноски.

„Твърденията, че държавата не прави достатъчно за събиране на здравните вноски са несъстоятелни. Изглежда много хора се чувстват компетентни да коментират приходите в здравната система, но няма желаещи да обсъждат разходната част”, каза по повод изпълнението на приходите от здравни осигуровки изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов

Прочетете също:

Кметът Георг Спартански отчете третата година от мандата пред Общинския съвет на Плевен

Отчет за третата година от мандат 2019 – 2023 г. представи на днешната редовна сесия ...