Начало / Култура / „Приказки за танци” е новата премиерна на Балетната школа на читалище „Съгласие”

„Приказки за танци” е новата премиерна на Балетната школа на читалище „Съгласие”

„Приказка за танци“ е най-новата постановка на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869″, която премиерно ще бъде представена на 25 април от 19 часа в зала „Емил Димитров“ при читалището.

Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, постановката и хореографията са на Маня Николова. Сценограф е Иван Велчев – Йово. В подготовката на спектакъла участват преподавателите в Балетната школа Валя Козовска и Оля Стоянова, корепетитор е Илина Павлова.

„Броят на танците е впечатляващ – цели 17,  и всички различни по съдържание.С тях се опитваме да разкажем историята на танца от неговото зараждане до наши дни, разказва Маня Николова. – Преминаваме през танца на първобитния човек, на древен Египет, епохата на краля Слънце, акцентираме върху раждането на балета, а също така върху развитието на различни модерни техники. Възпитаниците на Школата изпълняват не само така познатите им класически номера, но и испански танц, чарлстон, рокендрол, диско… По традиция съчетаваме и представяме брейкденс и класика.“

„Ще разкажем на младите ни зрители как е възникнал и как се е развил танцът през вековете, сподели режисьорът Георги Енчев. – Идеята ни  е чрез съвременна ситуация да разкажем историята. Действието се развива в междублоковото пространство, където децата си играят. Един многознайко ще разказва интересни истории на един любопитко, като по този начин ще преведат публиката през историческото развитие на танца – история, която е богата и е възникнала още преди вербалната комуникация – от ритуални и обредни действия, до съвременното изразяване на емоции и на подсъзнателни преживявания на сцената.“

В спектакъла участват около 30 възпитаници на Балетната школа, ученици от НУИ „П. Пипков“, брейк танцьори. Спектакълът се осъществява и съвместно с деца от Театралното студио към ДКТ „Иван Радоев“.

„Приказки за танци” е поредният образователен спектакъл, който представя Балетната школа.  Част от заглавията, които публиката си спомня са: цикълът „Приказка за балета“, „Приказка за грамофона“, „Приказна галерия“, „Грозното патенце“, „Куклената фея“, „Ледената царица“, „Вълшебният бал“, „Приказка за Пепеляшка“.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...