Акценти
Начало / Култура / Приказен концерт създадоха перкусионистите Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов

Приказен концерт създадоха перкусионистите Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов

 Жан Батист Льоклер

Приказен концерт създадоха перкусионистите Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов снощи в концертната зала на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. Музикалното събитие е част от Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти.

Жан Батист Льоклер

Очакванията на публиката да съпреживее изключителен празник, създаден от майстори от световна величина, се оправдаха напълно. В света на маримбата поведе 28-годишният французин. Всяко негово изпълнение беше предшествано от топла комуникация с публиката на родния му език. Изненада за присъстващите беше дуетното изпълнение на първия перкусионист в Националната опера на Париж и плевенския талант със световна кариера Василена Серафимова.

Жан-Батист - Василена Серафимова

Двамата музиканти демонстрираха перфектен синхрон и музикална комуникация. Льоклер представи още две самостоятелни изпълнения, едното от които на тимпани, като емоциите и аплодисментите на зрителите нарастваха паралелно след всяко завладяващо представяне на французина.

Свет Стоянов

След кратък антракт на сцената се появи Свет Стоянов – възпитаник на плевенското Музикално училище, а в момента професор и директор на Департамента по ударни инструменти в Музикалното училище на Университета в Маями, САЩ. Стоянов се радва на активна кариера в световен мащаб. След емоционално обръщение към присъстващите в залата той представи произведение от Й.С.Бах, транскрибирано за маримба. Перкусионистът, отдаден и на преподавателската работа, сподели, че е подготвил и соло на малко барабанче, което го връща назад в годините, прекарани в Плевен.

Свет Стоянов

Демонтрираната виртуозност предизвика бурни възгласи на одобрение в залата, особено сред младите перкусионисти от 4 държави, участвали в майсторския клас на Свет Стоянов. Той не пропусна да благодари поименно на преподавателите си, както и на директорката на училището Жечка Димитрова за обновената, европейска визия на сградата, в която младите творци вече работят.

Свет Стоянов

Специални благодарности отправи и към музикалната фамилия Серафимови, инициатор и основен организатор на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти. Освен това педагогът Стоянов пожела на младите перкусионисти да станат по-добри от предходните поколения.

Свет Стоянов Майкъл Бърит

На финала Свет Стоянов изненада почитателите си със соло за барабани, изпълнено със световноизвестния му колега Майкъл Бърит. С рок саунд двамата виртуози изстреляха присъстващите в нови измерения на музикалното изкуство и поставиха неочаквано атрактивен финал на събитието.

Свет Стоянов Майкъл Бърит

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...