Акценти
Начало / Общество / Над 300 души са заявили участие в почистването в Плевен и общината

Над 300 души са заявили участие в почистването в Плевен и общината

Около 300 са записалите се в Община Плевен хора за участие в предстоящата на 20 април инициатива „Да изчистим България за един ден”. Заявилите желание да се включат са по-малко в сравнение с миналата година, но до старта има още време, а и опитът сочи, че на самия ден много от хората излизат и почистват около блоковете в кварталите, в които живеят.

Идват и се записват по групички от по 30, 50, дори 100 човека, коментира Павлина Тодорова, главен еколог в местната администрация. Ще се включат от Спортен клуб „Кайлъка”, от банки, от Община Плевен, от Регионалната здравна инспекция, Студентският съвет е обявил участието на 100 човека. От РИОСВ пък са заявили една група от 8 човека за почистване на еко пътеката Чернелка, но това ще стане при добро време. Служителите на областна администрация по традиция ще почистват в парк Кайлъка, към тях ще се присъедини и групичка от 30-тина плевенчани, които са изявили изричното си желание да помагат именно за този район.

Част от записалите се вече са разпределени и в районите, които предстои да станат по-чисти и приветливи – това са около автогара Север, около ОАПС-а, голямо е желанието на хората да почистят именно околоблоковите пространства. Учебните заведения засега са малко, но по традиция децата ще хигиенизират дворовете и около училищата. Едно от доста големите образувани напоследък сметища пък е по пътя за Къшин. С помощта на затворници миналата година мястото е изчистено, но се оказва, че тази година то е два пъти по-голямо. За премахването на това сметище отново ще се разчита на помощта на лишени от свобода, които ще се включат в инициативата на две групи от по десетина човека.

За тези, които не са се записали предварително и не са получили необходимите ръкавици и чували, ще бъдат организирани няколко пункта в града, допълни Тодорова. На два пункта в жк „Сторгозия”, по един в квартал „Воден”, площад „Македония”, в парк Кайлъка и 9-ти квартал, както и в жк „Дружба” на 20 април ще има представители на отдел „Екология”, които ще раздават на място допълнителни чували и ръкавици. На самия ден плевенчани могат да звънят по организационни въпроси около кампанията на тел. 881 336.

Почистването започва в 9.30 часа на 20 април, събота. Извозването на събрания боклук ще започне още същия ден по обяд. За това ще се ползват услугите на всички почистващи фирми в Плевен – А. С. А., „Чистота”, „Астон”, може би и „Паркстрой”, в малките населени места има договорка земеделските стопани и зърнопроизводителите да помогнат с техника и да извозват безвъзмездно отпадъците, за да може до 2-3 дни всичко да е в депото, а не по улиците.

Предстои представители на отдел „Екология” да направят и последно обикаляне на определените за почистване места, за да няма изненади в последния момент, а във вторник Община Плевен и областна администрация ще координират дейностите и ще определят зоните за почистване.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...