Акценти
Начало / Здравеопазване / Приза „Сестра на годината“ връчиха в УМБАЛ – Плевен

Приза „Сестра на годината“ връчиха в УМБАЛ – Плевен

Университетската болница в Плевен за поредна година проведе научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на 12 май – Международния ден на сестринството. Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм, за професионализма и неуморния труд, за  ежедневните усилия за опазване здравето и живота на пациентите хоспитализирани в УМБАЛ – мисия, на която всички присъстващи са се посветили. Поздравителни адреси бяха получени от Председателя на Общински съвет – Плевен г-н Мартин Митев и от БАПЗГ
Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави професионалистите по здравни грижи с празника за тяхната всеотдайност в грижите за хоспитализираните пациенти. Представена беше мултимедийна презентация за новата медицинска апаратура, с която разполага лечебното заведение, нейните възможности и достъпност. Програмата на форума бе свързана с новостите в тенденциите за професионалисти по здравни грижи.   Тя съдържаше обучения на методите за контрол на качество при дезинфекция на повърхности; безопасността при работа с медицински консумативи, която е отговорност на всеки един специалист по здравни грижи. Присъстващите се запознаха с имунопрофилактиката с противобясна ваксина и системата за стерилизация на гъвкави ендоскопи. На празника традиционно се получиха и награди.

Традиционния приз „Сестра на годината” се връчва в различни категории по предложения, направени от клиники и отделения. За утвърждаване, развитие и подобряване на организацията в лечебното заведение наградата отива при старша медицинска сестра Мария Гиздовска от Клиника по токсикология. За доказан професионализъм, новаторство и компетентност при работа с болнични консумативи, реактиви и материали наградата се присъжда на медицинска сестра Паулина Дончева – ръководител на склад консумативи, към Болнична аптека. Две са отличените медицински сестри, работещи в едни от най-тежките звена на болницата, доказали многократно своя професионализъм и компетентност – медицинска сестра Малинка Гемеджиева и медицинска сестра Мария Механджиева, съответно от Първа хирургична клиника и от Клиника по урология. В категорията медицински фелдшер приза отиде при Любомир Петков, допринесъл за спасяването на много човешки животи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и в Спешно отделение.

За първа година Университетската болница изпраща най-много специалисти по здравни грижи за награждаване на национално ниво. Те в най-голяма степен отговарят на критериите, по които бяха избрани и заслужават да бъдат наградени. В категорията Ръководител на специалистите по здравни грижи се награждава старшата акушерка на Отделение по обща и оперативна гинекология Наташка Андреева, която през 2016г. разработи проект за подобряване на организацията и управлението в отделението. За професионалист на годината е избрана медицинска сестра Даниела Симова от Трето отделение на Клиниката по анестезиология и интензивни грижи обслужващо клиниките по онкология, която освен многократните научни разработки и презентации в областта на здравните грижи, през 2016г. успешно се дипломира и по специалността анестезиология и интензивни грижи. Изпратена за награждаване е и още една медицинска сестра Цветомира Цветанова Маринова от Клиника по нефрология и диализа – Отделение по диализа за активно участие във форумите кредитирани от съсловната организация. Акушерка на годината е Миглена Пепова Петрова от Клиника по неонатология, която вече магистър в Управлението на здравните грижи. По базова специалност медицински лаборант наградата отива при Анна Ненкова Недялкова. За рехабилитатор на 2016г. е избрана Ренета Максимова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина. Участие в регионалното ниво взе старша медицинска сестра от Отделението по пластична хирургия Ани Иванова Колева, за активност и компетентности в съсловната организация.

Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави всички специалисти по здравни грижи и изказва своята благодарност за милосърдието, високата компетентност и професионализъм при грижите за пациентите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...