Акценти
Начало / Общество / Приеха Интегрирания план за развитие на Плевен, но ДФСГ „Интелект” не попадна в него

Приеха Интегрирания план за развитие на Плевен, но ДФСГ „Интелект” не попадна в него

Общински съвет

На извънредна сесия тази вечер общинските съветници гласуваха предложението за одобряване на окончателния вариант на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен, чието изпълнение се финансира безвъзмездно от Оперативна програма „Регионално развитие”. Това повторно гласуване на Интегрирания план се налага заради констатирани пропуски и направени забележки от оценителната комисия, назначена от Оперативна програма „Регионално развитие”,  обясни кеметът проф. Димитър Стойков. Съветниците гласуваха поименно предложението, тъй като заседанеието се проведе в Актовата зала на Община Плевен, където няма система за автоматично отчитане на гласовете. Предложението беше прието от всички присъстващи в момента в залата 36 общински съветници. Преди гласуването обаче съветникът от Коалиция за България постави въпросът защо в Интегрирания план не е включена за газифициране и саниране ДФСГ „Интелект”, както и довършване на недостроените части на училището.

Кметът отговори, че училището не може да бъде включено в този Интегриран план. Проблемът е именно в незавършеното строителство, което  пречи то да бъде включено в европейска програма за саниране. Вариант е незавършеното строителство и самото училище да бъдат  разделени в отделен Подробен устройствен план, за което от Община Плевен вече са изпратили писмо до Министерството на образованието, обясни кметът.  Той изрази надежда, че със съдействието на общинските съветници ще може гимназията да бъде включена за саниране и ремонт към програма на Министерството на образованието.

Така окончателният вариант на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен включва стратегическа рамка за развитие на Плевен в периода 2014-2020 г. с три зони за въздействие – с преобладаващ социален характер, с висока обществена значимост и с потенциал за икономическо развитие, както и програма за реализация на проекти за насърчаване на устойчива градска мобилност и интегриран градски транспорт.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...