Акценти
Начало / Общество / Приеха бюджет 2013 на Община Плевен

Приеха бюджет 2013 на Община Плевен

След три часа и половина обсъждане и изказвания главно на съветниците от групите на БНД – Обединена десница, ГЕРБ и БСП Общински съвет Плевен прие с 24 гласа “за”, 8 “против” и 5 “въздържали се” бюджета на общината за 2013 год.

Още в началото Георг Спартански поиска кметът проф. Димитър Стойков да очертае ясно конкретните управленски решения и приоритетите в бюджета, защото иначе той е лавина от цифри, които не говорят нищо на хората. Съветникът от десницата беше категоричен, че в документа липсва визия за развитие, “това е бюджет на статуквото и е страхлив”, допълни Спартански. В отговор проф. Стойков очерта основната цел – да се осигурят средствата, необходими за реализацията на всички проекти, за които има вече подписан договор. Освен това, не по-малко важно, е осигуряването на финансова стабилност на общината, както и на средства за продължаването на работата по важните проекти като този за водния цикъл, за новата тролейбусна мрежа и нови тролеи, за депото за отпадъци.

От Бисерка Илиева от левицата дойде предложението да се подредят обектите, които ще се изпълняват, по приоритети. Водещи да са тези, които са с реални шансове да се реализират и за които има вече осигурено финансиране, следвани от онези, чието осъществяване е възможно, но финансирането е под въпрос.

В разгорялата се дискусия, от думите на кмета проф. Стойков стана ясно, че 2-та милиона лева, които са за ремонт на ОДЗ “Снежанка” и строителството на нова детска градина в Плевен, вече са преведени от правителството по сметката на Община Плевен. За първия обект става дума за капиталов ремонт и освен градски център, там ще е разположена и детска градина, чиято цел е интеграция и на деца от ромски произход. Това ще стане чрез разкриване на 4 нови групи.

Освен това, ръководството на общината има намерение да използва максимално възможностите на програмата за енергийна ефективност, за да осигури европейски средства за ремонт и на детски градини. “Нашите идеи, освен новата детска градина, е да включим и останалите детски заведения за ремонт и по тази програма. Най-вече тези в “Дружба”, където някои са газифицирани, но пък дограмата е в отчайващо състояние.

В бюджета за 2013 год. са заложени само средствата за най-неотложни ремонти на покриви и дограми, където се налага”, поясни проф. Стойков.

По време на сесията днес кметът съобщи и новини за проекта за Водния цикъл. Той каза, че по негово лично предложение сега ще се включи и проектиране на цялостно изграждане на водопреносна и канализационна мрежа на град Плевен. Самото проектиране, освен че е много скъпо, е необходимо и време, за да се подготви. “Надявам се Министерство на околната среда и водите да приеме моето предложение и да включи в проекта и предпроектна подготовка и осигуряване на средства”, каза проф. Стойков. Той съобщи и че в следващия програмен период ще се кандидатства за пълното проектиране, включително за пречиствателна станция и за 48-те километра канализационна мрежа, и за Славяново.

В спорове за оставащото на групите време за изказвания, за очакваните и планирани приходи от местни данъци и такси след решението на Върховния административен съд и отмяната размера на данъците за 2012-та, в спорове и предложения за промяна на финансирането на различни дейности се стигна и до гласуване и приемане на бюджета за 2013 год. на Община Плевен. Ще припомним, че в приходната част са записани очаквани 66 720 029 лв. От тях най-много – 37 133 467 лв., са от държавния бюджет, следвани от очаквани близо 28 млн. 100 хил. лв. от имуществени данъци и неданъчни приходи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...