Акценти
Начало / Общество / Прецизират мерките за сигурност в страната след атентатите в Париж

Прецизират мерките за сигурност в страната след атентатите в Париж

Няма непосредствена опасност за страната ни, но се завишава контролът и се прецизират мерките за сигурност. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседание на оперативния щаб по сигурността и миграцията, което беше свикано по спешност днес заради нападенията в Париж, съобщава Mediapool.bg.

Премиерът Бойко Борисов определи атентатите във френската столица като ”11 септември за Европа” и призова обществото да е внимателно и бдително. По думите му „на практика сега всеки киносалон, всяка сладкарница, всяко училище и ресторант, са пряко уязвими”, а не само аерогари, жп гари и автогари.

”Анализът, който беше направен, показва, че очевидно последните събития застрашават системата на сигурността в Европа, но в момента няма данни за непосредствена заплаха за сигурността на страната”, каза Бъчварова.

Сигурността на стратегическите обекти в България ще бъде повишена, засилва се контрола по границите, в населените места ще има по-голямо полицейско присъствие, като особен акцент ще са транзитният трафик и масовите мероприятия.

В МВР се събраха вътрешният, военният, здравният и транспортният министри, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, шефовете на ДАНС, НРС и други звена от сигурността.

От правителството посъветваха за въздържане от пътувания във Франция, ако това не е абсолютно наложително.

След заседанието вътрешният министър Румяна Бъчварова каза, че границите ни няма да бъдат затворени, но продължава 100% контрол на влизащите по външната граница. “Обсъдили сме всички възможни варианти. Ще повторя, няма непосредствена конкретна опасност за страната ни в момента. Правим анализ на рисковете, те не са отпаднали.

Прецизираме мерките, завишаваме контрола и активно работим с партньорските служби. Все още нямаме достатъчно информация, за да можем да познаваме всички детайли на поредицата от атентати. Ще завишим контрола”, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя коментира, че властите не искат прекалено да успокояват хората, но и не искат прекалено да ги натоварват с опасения повече отколкото е необходимо.

”Имаме конкретни мерки, които няма да обявим, защото това би компрометирало усилията ни. Не се отказваме от политиките си досега по никакъв начин”, каза още Бъчварова.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...