Акценти
Начало / Култура / Преподавателка по български език в Медицинския университет издава роман

Преподавателка по български език в Медицинския университет издава роман

MU1

„Два романа“ е първата книга на Мариана Найдова, старши преподавател по български език в Медицински университет в Плевен. Заглавието ще бъде издадено от „Леге Артис” този месец и съдържа произведенията „Мравки с фенерчета“ и „Слугинята“, информира собственичката Саня Табакова. Освен на романи, Найдова е автор и на няколко пиеси, номинирани за награди, преведени на френски език и публикувани в електронни медии. Първата й пиеса е „Ненавист е в женски род“ и е с номинация в конкурса за съвременна българска драма „Иван Радоев“ (2007). Две други нейни пиеси – „Да родиш Леон“ и „Суровата светлина на разсъмването“, са публикувани във френското електронно списание за литература „La revue des ressources“.

Мариана Найдова е член е на Съюза на учените в България и на Аlliance Françаise.

Цитати от „Мравки с фенерчета”:

„Вдъхвам страх и желание. Дванайсетгодишна съм, около себе си сея страх. Ще се питам един ден как го правят жените, как получават приказката заедно с разказвача? Превръщат я в дрехи, деца, къщи, убиват приказката бавно и сигурно. Защо разказвачът им го позволява?”

„Хвърлям един поглед в огледалото преди да изляза. Моите мерки още не са изскочили от тялото ми. Стоят си вътре, чакат деня, когато ще се погледна и ще се видя завършена. Сега съм само ескиз, рисунка в скицника на художник, но никога няма да съм по-красива, колкото бях това лято. Държа заключени в себе си всички обещания на разцъфването и още не съм се разтворила. Изглеждам сякаш това трептене на сбъдването ще продължи вечно.”

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Галина Молхова

    Възхитена съм от „Два романа“. В него се усеща силна женската чувствителност и интуиция. Поздравяван авторката и очаквам новите й творби!