Акценти
Начало / Култура / Преподавателката по цигулка Благородна Танева е част от журито на „Надежди, таланти, майстори”

Преподавателката по цигулка Благородна Танева е част от журито на „Надежди, таланти, майстори”

благородна танева

Преподавателката по цигулка Благородна Танева, която 21 години шлифоваше таланти в плевенското Национално училище по изкуствата „П. Пипков“, е член на журито на 18-я Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори”, който започна в Добрич, информира Радио „Фокус” – Варна. От години Танева е преподавател в столичното Национално музикално училище „Л. Пипков“. Председател на журито на конкурса е проф. Виктор Чучков (пиано), а останалите членове са проф. Милена Моллова (пиано) и Христо Танев (виолончело).

Тази година участниците в събитието са от Азербайджан, Великобритания, Турция, Полша и България. Те ще се състезават в четири категории – солисти-инструменталисти (пиано, орган, цигулка, виолончело), клавирни дуа и триа – за едно и две пиана и камерни ансамбли (струнни и клавирни) – от сонатно дуо до секстет включително.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова. В неделя е неговият последен ден от тазгодишното издание, когато ще бъдат обявени и връчени наградите – Гран при (за изключителни постижения), лауреатите ще получат диплом и парична премия от общината. В допълнение лауреатите в номинацията „Солисти-инструменталисти” от ІІ възрастова група, не навършили 18 г. до заключителното заседание на журито на 15.09.2014 г., получават годишни стипендии от Министерството на културата. Концертите са в Огледална зала „Нели Божкова”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...