Начало / Култура / Премиерата на „Българите идат” е тази вечер в ДКТ „Иван Радоев”

Премиерата на „Българите идат” е тази вечер в ДКТ „Иван Радоев”

Тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев” премиерно ще бъде представена постановката „Българите идат” на режисьора Димо Дешев.  Спектакълът е създаден по текстове на българската класика – Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Петко Р. Славейков, Йордан Радичков, Тома Измирлиев, интерпретирайки идея на Аристофан.  В ролите са актьорите Мариета Калъпова, Ива Николова, Надя Новоселска и Георги Ангелов, и артисти от Северняшкия ансамбъл.

Спектакълът е сатиричен, в него има елементи на кабаре, на мюзикъл, но и много поводи за размисъл. Идеята на създателите му е да предизвикат патриотизма и родолюбието на зрителите, да ги накарат да си спомнят красивите български текстове и български танци.

Сюжетът е изграден върху историята как българските жени отиват  в Брюксел, за да поискат председателството на ЕС през 2018 г., и ако бъде дадено на българите, то да е на  българските жени, защото българският фолклор, литература и действителност са пълни с примери, че с каквото и да са се захванали българските мъже, все са го довеждали до провал.

Много смях, добро настроение, но и малко сълзи обещават авторите на  „Българите идат” и канят зрителите в залата, за да се видят и да си поговорят. Затова и подзаглавието на спектакъла е „БГ седянка шоу”.  Началото е от 19 часа. Второто премиерно представление ще е на 21 октомври , също от 19 часа.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...