Акценти
Начало / Култура / Академик Светлин Русев  откри ретроспективната изложба на проф. Кирил Мескин

Академик Светлин Русев  откри ретроспективната изложба на проф. Кирил Мескин

Изложбата на ваятеля проф. Кирил Мескин ще е събитието на 2016 г. и дълго време ще се говори за нея – с тези думи на Светла Тончева, уредник в Арт център Плевен снощи беше открита ретроспективната изложба на известния плевенски скулптор проф. Кирил Мескин. Изложбата  представя 27 каменни скулптури, разделени в три цикъла – „Сътворението”, „Човекът” и „Генезис”. Пред публиката авторът представя първата си студентска творба и тази, създадена последна преди откриването на изложбата.

 „Това че  Кирил Мескин не се страхува да представи началото на пътя заедно с всичко, което го е изграждало до днес е показателно за най-важното признание –  това съм аз – духовно, емоционално и професионално. През годините Кирил Мескин успя да съхрани една много капризна и трудна любов – тази към камъка. Пренесе през годините нейната топлина, вяра и красота, като каменни икони, изпратени от света на сътворението”, каза академик Светлин Русев, който дойде в Плевен, за да представи изложбата на своя колега и приятел.

img_5263kiril-meskin-svetlin-rusev

Сред многобройните гости за откриването беше и кметът Георг Спартански, който подчерта, че за него е чест и привилегия, че животът го е срещнал с твореца и големия човек Кирил Мескин.”Искам да уверя Кирил Мескин, че в бъдеще ще продължа да разчитам на неговия професионален опит, на вижданията му какво трябва да представлява съвременен Плевен, как той да съхрани и развие своя съвременен облик”, каза кметът.

img_5295kiril-meskin-izlojba

Изложбата на Кирил Мескин носи мотото „Послание”.  „Голямата провокация  в моето творчество е все по-голямото обсебване на човека от технокрация, материализъм, компютризация, от все по-слабите сигнали на човешката същност – духовната, и тяхното изгубване в грубата, богата на първични страсти действителност. Крещяща е  потребността в борбата за очовечаване отново на човека, за обръщането му към светлата страна на своята природа, за реставриране в човешката душа на чувствата състрадание, щедрост, красота, любов. Да си спомним кои сме и защо сме дошли на Земята, че сме носители на божествена звезда, че сме деца на светлината, че сме обречени да живеем заедно – нека да е в мир. За мен и в човека, и в камъка е кодирана космическа енергия и посланията са там, вътре. Трябва само да ги открием и живеем с тях”, – този текст е сложен на входа на галерията и отговаря на въпроса какво е посланието на художника с тази изложба.

Скулторните послание на проф. Кирил Мескин ще останат в Арт център Плевен две седмици. Изложбата  не трябва да се пропуска да се види. Тя наистина е събитие в културния живот на града.

img_5266kiril-meskin-izlojba

img_5268kiril-meskin-izlojba

img_5269kiril-meskin-izlojba

img_5333kiril-meskin-izlojba

img_5328kiril-meskin-izlojba

img_5319kiril-meskin-izlojba

img_5312kiril-meskin-izlojba

img_5314kiril-meskin-izlojba

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...