Акценти
Начало / Икономика / През 2024 г. трябва да приключи проектът за Водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия

През 2024 г. трябва да приключи проектът за Водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия

Над 135 000 жители на пет селища в общините Плевен и Долна Митрополия ще почувстват ефекта от дейностите, предвидени по проекта „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”, за който е подписан договор за финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020”. Проектът трябва да бъде завършен за срок от 36 месеца, което означава през месец юни 2024 г. Стойността му е в размер на 117 млн. лв., безвъзмездната финансова помощ възлиза на близо 88 млн. лв. Това беше съобщено на встъпителната пресконференция по проекта, която се проведе днес в Плевен.

Това е първият проект в страната, който се реализира в партньорство между  две общини.  Асоцииран партньор по проекта е ВиК – Плевен.

Този проект е на вниманието на общинските ръководства на Плевен и Долна Митрополия от години и от началото на тази година договорът за изпълнението му беше подписан. Красноречив факт за неговото значение е това, че подписването му стана в присъствието на премиера Бойко Борисов на церемонията в Актовата зала на Община Плевен, подчерта в началото на пресконференцията кметът на Плевен Георг Спартански. Той постави акцент върху това, че след приключване на проекта селищата, включени в него – Ясен, Буковлък, Тръстеник, Долна Митрополия  ще имат по-добра ВиК услуга, а чрез реновирането на пречиствателна станция в Плевен ще се осигури съвременен начин за пречистването на отпадните води. Спартански обясни, че за избор на изпълнител на обектите в община Плевен ще бъде обявена нова обществена поръчка, което ще забави старта на дейностите, но той изрази увереност, че въпреки това сроковете ще бъдат спазени. „Обявяването на нова обществена поръчка се наложи, тъй като предишните бяха играни преди години при по-високи стойности на проекта и по-голям обем на строителните работи. Реших, че за обектите в община Плевен, а именно пречиствателната станция и за двата обекта в Ясен и Буковлък, ще се стартира наново обществена поръчка. В противен случай ще попаднем под финансови санкции, защото няма как да си играл на по-високи стойности, а да подписваш договори с изпълнителите на по-ниски заради промяната във финансовите параметри. Би се счело за дискриминация да се проведе поръчка при едни стойности, а да се сключва договор за значително по-ниски”, обясни ситуацията Спартански. За да бъде избегната финансова санкция за Общината, която би била от порядъка на 5 млн. лв., ще бъде обявена нова обществена поръчка.

Ръководителят на проекта инж. Петър Петров поясни, че с изпълнението на проекта ще бъде подобрен водният цикъл на Плевен, Тръстеник, Долна Митрополия, Ясен и Буковлък. Това означава осигуряване на непрекъснатост на водоснабдяването за абонатите, чрез намаляване на аварийни ремонти и загуби по мрежата, а от друга страна ще се подобри качеството на питейната вода след подмяната на остарелите водопроводи. Значително ще бъде намален и разходът за експлоатация и поддръжка на водопроводната система. По отношение на канализационната система ще се увеличи броят на населението, чиито отпадни води се отвеждат и пречистват съгласно изискванията на ЕС. Това ще предотврати рисковете за околната среда от безконтролно изливане на отпадни води в почвата или в реките.

На територията на община Плевен ще бъде подменена 8 915 м водопроводна мрежа и 13 559 м канализационна мрежа в село Ясен. В Буковлък ще бъдат подменени 11 116 м водопроводи и изградена  10 406 м канализация.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...