Акценти
Начало / Здравеопазване / През август още 6 000 ще могат да се прегледат безплатно за три вида рак

През август още 6 000 ще могат да се прегледат безплатно за три вида рак

59-годишна жена от Плевен беше първата, която се изследва за рак на гърдата в ДКЦ „Св.Панталеймон”-Плевен в рамките на проекта "Спри и се прегледай"

Покани за безплатни прегледи за три вида рак ще получат през месец август  още  6 000 жители на Област Плевен в рамките на проекта „Спри и се прегледай”. Това съобщи д-р Ирина Джикова, от РЗИ-Плевен, която е координатор на проекта за областта.  В момента безплатните прегледи се извършват в ДКЦ „Св.Панталеймон” – Плевен и ДКЦ 2, като договори подписват още пет центъра. Информация кои са те и координати за връзка с тях ще бъдат посочени в поканите, които ще бъдат разпратени през месец август, уточни д-р Джикова.

Проектът „Спри и се прегледай” е на Министерството на здравеопазването и стартира в началото на юли, като основната му цел е ранна диагностика на рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и рак на дебелото черво при жени и мъже.

В рамките на проекта се очаква в Плевенска област с безплатни прегледи да бъдат обхванати общо към 12 000 човека, като през септември покани ще получат нови 2 000.

Директорът на РЗИ – Плевен – д-р Атанас Гарев, заяви, че всички хора, които са получили покана, ще бъдат обхванати с безплатни прегледи, тъй като ангажираните по проекта лечебни заведения са на високо ниво.

Целевите групи  за преглед за рак на маточната шийка са жени на възраст от 25 до 60 години /цитонамазка/, за рака на млечната жлеза /мамографски преглед/ – жени от 50 до 69 години, а за скрининг на рака на дебелото и правото черво /анализ за скрита кръв във фекалиите/ – жени и мъже, навършили 50 години.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...