Акценти
Начало / Любопитно / Президентът ще зареже лозята на най-старото земеделско училище – Гимназията по лозарство в Плевен

Президентът ще зареже лозята на най-старото земеделско училище – Гимназията по лозарство в Плевен

Цар на лозята
Снимка: архив infopleven.com

Президентът Росен Плевнелиев се очаква да е сред официалните гости на традиционния празник на Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен, който училището организира  по повод Трифон Зарезан.

Тази година тържествата по повод празника училището организира съвместно с Института по лозарство и винарство в Плевен.  Това е една от причините президентът да прояви интерес и да пожелае да сподели нашия празник, впечатлен, че най-старото земеделско училище  и първият институт по лозарство и винарство  в страната празнуват заедно, обясни Бисерка Илиева, директор на професионалната гимназия.

Празникът  за Трифон Зарезан ще започне в 11 часа  на 14 февруари пред сградата на училището, а ритуалното зарязване ще е половин час  по-късно.

Преди това ще бъде спазена дългогодишната традиция за избор на нов Цар на лозята и негови подгласници, които на коне ще поведат шествието до училищните лозя, за да бъдат зарязани те за добър берекет.

От Бисерка Илиева, научихме още, че тази година ще бъде спазена още една традиция, прекъсната за известно време. В навечерието на Трифон Зарезан учениците от гимназията, заедно със своите приятели от плевенски ресторант ще организират Вечер на виното. Тя ще е на 12 февруари и младите винопроизводители и лозари ще предложат на посетителите да дегустират отбрана селекция от училищната изба.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...