Акценти
Начало / Образование / Президентът Румен Радев: Очакваме ВВВУ „Георги Бенковски” да се превърне в атрактивен образователен и научен център

Президентът Румен Радев: Очакваме ВВВУ „Георги Бенковски” да се превърне в атрактивен образователен и научен център

Днес е един дългоочакван ден за българските ВВС, за региона на Плевен, за цялата авиационна общност, за всички, свързали живота и съдбата си с българската авиация и ВВС. Днес е ден,  посветен на бъдещето на българската авиация и нация. Днешното  събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. Това каза днес в приветственото си слово президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев по повод откриването на възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.

Президентът подчерта, че възстановеното училище „трябва да  разгърне нова по дух и съдържание дейност, адекватна на новите реалности и на  предизвикателствата на бъдещето”.

„Ние очакваме от  ръководството на училището не само в най-кратък срок да възстанови традициите на ВВВУ „Георги Бенковски”, но и да го превърне в атрактивен образователен и научен център, привлекателен за млади и целеустремени  българи с качествата на авиационното образование и наука. Училището трябва не само да отстои своята водеща роля във военнобразователната ни система, но и да се разгърне  като център за подготовка на кадри за гражданската авиация. А за това е нужна дръзка визия и вдъхновена работа. Защото авиация се гради с дух, ум и сърце”, изтъкна Румен Радев.

Той отбеляза също, че пред ръководството на училището има огромни проблеми за разрешаване, затова то ще се нуждае от обединените усилия на всички институции. „Залогът е голям – бъдещето на България. Защото няма уважаваща себе си и успешна нация без модерна и сигурна авиация”, подчерта президентът Румен Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул, след което се състоя ритуалът по връчване на бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...