Акценти
Начало / Общество / ВВВУ „Георги Бенковски”  от днес започна новата си история (снимки)

ВВВУ „Георги Бенковски”  от днес започна новата си история (снимки)

Днес, в присъствието на Президента и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и на Вицепремиера и Министър на отбраната Красимир Каракачанов, официално беше открито възстановеното Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.

Тържествената церемония започна с приемане на почетния строй от Президента Румен Радев. След което Бойното знаме на Висшето военновъздушно училище бе връчено от министър Красимир Каракачанов на началника на училището бригаден генерал Юлиан Радойски. Отслужен бе и водосвет от свещеници от плевенската епархия.

Пътят е труден и изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните-членки на НАТО. Това каза в приветствието си началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиан Радойски.

С приветствия по повод откриването на ВВВУ „Георги Бенковски” се обърнаха президентът Румен Радев,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Официалното откриване на най-новото Висше военно училище уважиха председателят на комисията по отбрана Константин Попов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, областният управител Мирослав Петров, Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска, членове на авиационната общественост и други.

Тържествената церемония завърши с изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС и с тържествен марш на блоковете, участвали  в нея.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...