Акценти
Начало / Образование / Президентът  Румен Радев и Министърът на отбраната Красимир Каракачанов  откриват  ВВВУ „Георги Бенковски“

Президентът  Румен Радев и Министърът на отбраната Красимир Каракачанов  откриват  ВВВУ „Георги Бенковски“

На 20 януари 2020 ще се състои ритуалът по връчване бойното знаме и възобновяване дейността на ВВВУ „Георги Бенковски“, което през 2002 г. беше преобразувано във Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. На 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“.  На ритуала ще присъстват Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев и Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната  Красимир Каракачанов. Сред гостите ще са още  Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и Постоянният секретар на отбраната – Антон Ластарджиев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, генерал-лейтенант Цанко Стойков-Командир на ВВС.

Откриването на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще съпреживеят както командири от военни формирования, така и екс началници на Училището, дългогодишни инструктори-пилоти , началници на катедри и преподаватели, представители на инженерно-техническия състав , членове на военно-родолюбивите организации.

 Сред гостите ще са депутати от Плевен и представителите на местната власт: Мирослав Петров – Управител на Област Плевен , Председателите на Общинските съвети в Плевен и Долна Митрополия -Мартин Митев и Петър Петров, Кметовете на Долна Митрополия, Плевен и Тетевен -Поля Цоновска, Георг Спартански  и д-р Мадлена Бояджиева.

Президентът Румен Радев ще бъде посрещнат от Началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ – бригаден генерал Юлиян Радойски, в 11 :00 часа . След което ще се състои ритуалът по връчване на бойното знаме, което беше осветено на 17 януари, дни преди официалното откриване на училището. Традицията за провеждане на ритуал по връчване на бойното знаме е още от 1937 г. ,въведена от Цар Борис III. Той включва забиване на златни пирони на дръжката с позлатено чукче, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска.

Ритуалът ще изпълнят Министърът на отбраната и Началникът на ВВВУ , след което Министър Каракачанов ще връчи знамето на Бригаден генерал Юлиян Радойски. Той ще го връчи на знаменосеца – курсант- старшина Милен Симеонов.

 Негово високоблагоговейнство Ставрофорен иконом   Тихомир Йосифов , в съслужение с Протойерей Милен Атанасов и свещеник Красимир Кръстев ще отслужат  водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на ВВВУ „Г. Бенковски“.

 Слова ще произнесат Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“ , Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, Министърът на отбраната и Президентът на Република България.

С изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов и преминаването в тържествен марш на блоковете ще завърши официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Предстои възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на  Професионален сержантски колеж , създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16 , привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти . Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните, членки  на НАТО.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...