Акценти
Начало / Общество / Президентът Росен Плевнелиев заряза лозята на Лозаро-винарската гимназия в Плевен

Президентът Росен Плевнелиев заряза лозята на Лозаро-винарската гимназия в Плевен

плевнелиев

Плевен е център на винарската индустрия на България след Освобождението и затова избрах на този хубав български празник – Трифон Зарезан, да дойда точно в Плевен. С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна приветствието си по повод днешния празник.  Той беше гост на най-старото земеделско училище в страната – Професионалната гимназия по лозарство и винарство. .Заедно сме, за да спазим една  вълнуваща българска традиция, да си пожелаем здраве и плодородие през годината и да почетем Св. Трифон, закрилник на лозята, каза президентът. Той подчерта, че „трябва да се възползваме от постиженията на  науката и технологиите, трябва да уважаваме и пазим  чистата си природа, земя и традиции в земеделието и да си кажем, че земеделието е стратегически приоритет на тази нация и държава”.

трифон зарезан

Той се обърна с послание към младите хора да покажат на целия свят по един достоен начин нашата богата история. Трябва да покажем, че традициите, които имаме във винопроизводството са запазени, призова той. „След като Господ  толкова много е дал на тази земя, сега е наш ред и ще запретнем ръкави и ще си свършим работата, като добри стопани. Които  имат отношение към това, което ще оставим на следващите поколения”,  добави Плевнелиев. Той се обърна с думи на благодарност и признателност към ръководството и преподавателския колектив на  Гимназията по лозарство, които работят неуморно за създаването на добри специалисти в бранша и подчерта, че Институтът по лозарство в Плевен се е превърнал в сърцето на винарската индустрия в страната.

Плевнелиев

От името на екипа на Лозаро-винарската  гимназия директорката Бисерка Илиева поздрави всички с празника Трифон Зарезан. Всеки в Плевенски регион си дава сметка колко важен е секторът лозарство и винарство, каза Илиева и подчерта, че в цяла България тези, които създават хубавите вина и се грижат за съвременните лозя, са възпитаници на  плевенското училище, технологиите, по които се работи, са създадени в Института по лозарство.

С поздрав за празника се обърна и директорът на ИЛВ – Плевен доц. Иван Пачев припомни молитвата, която през векомете се е предавала и изричала на този ден и с която се е викал Свети Трифон да помага на селските стопани, за да няма болести по лозята.

трифон зарезан

По традиция празникът продължи с избор на новия Цар на лозята. На кон той поведе шествието към лозовите масиви, където беше извършен ритуалът по зарязване на лозето. Пръв заряза президентът Росен Плевнелиев.

Гости на днешния празник в Гимназията по лозарство бяха още областният управител Илиян Йончев, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, председателят на Селскостопанска акедемия  доц.  Христо Бозуков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Chudesni spomeni ot tova uchilishte ,Trifon Zarezah 😉 praznuvah go 4 godini s chudesni uchiteli I sauchenici, ne moga da poviarvam che sa minali tolkova mnogo godini ot togava Zavarshih 1975 Godina 🙁