Акценти
Начало / Новините в снимки / Президентът на „Америка за България” откри нов училищен център в ОУ „Д-р Петър Берон” в Плевен

Президентът на „Америка за България” откри нов училищен център в ОУ „Д-р Петър Берон” в Плевен

Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България” откри днес в ОУ „Д-р Петър Берон” новият училищен център по природни науки и математика. Той е създаден по проект, който плевенското училище спечели през 2016 година в  конкурса „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България”.

„270 училища в цялата страна се съревноваваха в конкурса „Училище на бъдещето”. От тях бяха избрани само 23 и едно от тях е ОУ „Д-р Петър Берон”. За това има една причина и причината сте вие – ръководството и всички, които подкрепиха мисията на училището. Фондация „Америка за България” е горда да ви подкрепи и с удоволствие виждаме какво сте създали”, каза преди да пререже лентата Нанси Шилър.

Фондация „Америка за България” е финансирала проекта с 50 000 лв., а 10 000 лв. са осигурени от училището чрез различни благотворителни прояви и кампании.

Проектът беше подкрепен от изключително много хора, за което им благодарим, каза Албена Тотева, началник на РУО – Плевен.

С благодарност към директора на училището Ваня Дражева и целият екип, реализирал проекта, се обърна кметът Георг Спартански. „Давам си сметка за стойността на инвестицията не толкова като финансово измерение, а като ефект, който ще се мултиплицира във времето в качеството на обучение на нашите деца”, отбеляза той. Кметът изрази уважение и благодарност към Фондация „Америка за България”, която „подкрепя стойностни проекти, които ще дадат качествено образование на децата ни“. „Фондация „Америка за България” показа, че иска  България да е просперираща страна с образовани млади хора, които да останат да работят в България и да развиват своя талант тук. И никакви политически спекулации не могат да отменят факта, че тази организация работи за България”, изтъкна Георг Спартански.

Поздравително писмо по повод откриването на новата придобивка беше изпратил и министърът на образованието Красимир Вълчев.

След специалния поздрав на ученици от НУИ „Панайот Пипков”, всички присъстващи имаха възможност да разгледат двата модерно оборудвани кабината и хранилище на училищния център. Ученици направиха впечатляващи демонстрации.

Гости на откриването на Училищния център по природни науки и математика бяха още Мартин Митев – председател на Общински съвет – Плевен, Йонита Иванова – началник отдел „Образование” в Община Плевен, експерти, директори на училища в Плевен.

В Центъра по природни науки  и математика се обучават ученици от прогимназиален етап, извършва се и изследователска извънучилищна дейност по природни науки и математическа лингвистика.  Кабинетът по математика е оборудван с таблет за всеки ученик и лаптоп за учителя, позволяващи индивидуална работа и наблюдение развитието на всеки ученик. Дори подовата настилка е в духа на математиката – с  изписани координатната система и шахматно пано, позволяващи практически примери на обучение и игра. Кабинетът по биология и химия е с обособени работни места за пряка лабораторна работа, като всяко работно място разполага с оборудване, свързано с учебния процес.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...